...och nu kan Frölunda plötsligt hitta tillbaka till farten och spelglädjen

HOCKEY

Thomas Tynander: Värvningarna är stygnen som stoppar blödningen

JÖNKÖPING

Spelare och ledare i Frölunda jublade, förstås, men det knöts jublande nävar även på läktaren.

Klubbledningens värvningar av Markus Seikola och Jason Krog kan bli sällsynt viktiga inför slutspelet.

De är stygnen som stoppar blödningen.

De jublade i Jönköping.

Men annars har mästarna varit illa ute efter jul. De har agerat vilset i egen zon, släppt in alldeles för många mål – och flera nyckelspelare har sett slitna ut.

Lite sol på kinderna i Spanien under OS-uppehållet kan säkert få laget att gå ner i varv och ladda upp inför slutspelet.

Men kalla fakta är att övriga lag strax efter Frölunda i tabellen har fått upp spåret och satt klorna i mästarna, i ett försök att såra och bryta ner.

Men blödningen är alltså stoppad.

Blåser friska vindar

För nu har sportchefen Christer Kellgren och klubbdirektören Mats Ahdrian blandat sig i slutspelsförberedelserna på ett sällsynt och mycket intelligent vis.

I Frölunda råder oftast principen ”stör inte laget, rubba inga cirklar, harmoni, harmoni, harmoni”. Det var ju därför de bland annat tackade nej till en världsback som Wade Redden för ett år sedan.

Men nu har herrarna Kellgren och Ahdrian, har med hjälp av tränarna Stephan Lundh och Janne Karlsson, öppnat två stora fönster, det blåser friska vindar och plötsligt kan Frölundas supportrar hoppas på ett kvalitetslyft inför vårens avgörande.

Markus Seikola är en Sami Salo Light, men det duger gott intill Ronnie Sundin. Två mål mot HV 71 imponerade.

När killen nu återfår det självförtroende han förlorade i Hannu Jortikkas tränarrum i Åbo, har det satt positiv press på övriga backar, där några av dem har god anledning att skärpa sitt spel.

Jason – en bra tekare

Jason Krog har bara spelat en match, och gör i dag sin första träning(!) med laget, men fick enormt med istid mot HV 71 och stort förtroende i både boxplay och powerplay.

Tränarna Lundh och Karlsson tyckte om det de såg, här fick de ännu en kille med bra spelsinne och känsliga handleder. Dessutom är Jason Krog en bra tekare, en detalj som blir enormt viktig i slutspelet.

Med nyförvärven tycks Frölunda plötsligt ha chansen att hitta tillbaka till den fart och spelglädje, genom trygghet, som laget hade före julledigheten.

Vill det sig riktigt väl får vi senare se en drömfinal mellan Frölunda och HV 71.

Lagen har spelat säsongens bästa matcher, tillsammans.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM