Daniel Sedin till 100 poäng

HOCKEY

NEW YORK. Det var en historisk natt i Vancouver i natt.

Med en 3–1-seger mot Los Angeles säkrade Canucks sin första serieseger någonsin – och samtidigt svarade Daniel Sedin för säsongens 100:e poäng.

– Väldigt roligt, i båda fallen. Men vi har större mål än så, säger ”Danne” till Sportbladet.

Foto: Daniel Sedin gratuleras efter sitt mål i natt. Det var poäng nummer 99 och en assist gav sedan den hundrade poängen i år.

Nu finns det på papper.

Vancouver Canucks är bäst i NHL säsongen 2010–2011.

Segern i den hårda, fysiska matchen mot Kings i natt innebar att de skaffade sig ointaglig ledning i den sammanlagda tabellen och vid grundseriens slut nästa helg för första gången i organisationens 40-åriga historia får ta emot President's Trophy.

– Det betyder inte så mycket i slutändan, men är ändå ett kvitto på att vi gjort en bra säsong hittills. Och eftersom det inte hänt organisationen tidigare är det lite speciellt, det blev en kul kväll här i Vancouver. Men vi har ju andra mål, säger Daniel Sedin när vi talar med honom halvannan timme efter slutsignalen.

Många skador

Det finns för övrigt ytterligare bevis på det kompletta laget längst bort i västra Kanada är herre på NHL-täppan.
De har gjort mest mål av alla – och samtidigt släppt in minst. De är bäst i powerplay – och i numerärt underläge.

– Vi har pratat mycket om det, att just den statistiken borde ge oss självförtroende. Särskilt som vi varit så skadedrabbade. Jag tror inte folk inser hur otroligt mycket skador vi haft, det har varit helt otroligt. Och ändå har vi åstadkommit det här, det visar vilken bredd vi har, säger ”Danne”.

– Så vi vet nu att vi är bra på det mesta och inte behöver förändra någonting i slutspelet. Det är bara att fortsätta som förut, då är vi svårslagna.

Har större mål

Som sig bör fick seriesegrarna en stående ovation av fansen hemma i Rogers Arena – och särskilt mycket jublades det åt just Daniel Sedin. För med ett mål och en assist passade poängligans överlägsne ledare den historiska kvällen till att bli den förste NHL-spelaren för säsongen att nå hundra poäng.

– Det är såklart en speciell milstolpe för mig. Man får nog inte så många chanser att göra hundra poäng, så det kändes som att man fick försöka passa på en sån här säsong, när det flyter på, säger han och fortsätter:

– Men det är lika med det, jag har större mål. Vi skulle verkligen vilja gå riktigt långt i slutspelet den här gången.

Edler på väg tillbaka

Till det, slutspelet, ser Canucks ut att få tillbaka åtminstone några av alla skadade pjäser.
Bland annat har Daniel en glad nyhet om landsmannen Alexander Edler, som på grund av en ryggoperation inte kunnat spela sedan All Star-uppehållet.

– Han ska börja träna med oss i laget nu under fredagen, faktiskt. Han har kört på egen hand ett tag och även om det är svårt att veta när man inte haft någon fysisk kontakt säger han själv att det känns riktigt bra.–––

– Förhoppningsvis kan han spela någon match innan slutspelet. Det skulle vara en väldig förstärkning, han var fantastiskt bra innan skadan.

Kort sagt:

Seriesegrarna kan bli ännu bättre.

Vem ska då stoppa dem?

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL