SHL-profilerna dömda för mutbrott

Två välkända SHL-spelare med landslagsmeriter har dömts för mutbrott, rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

Spelarna ska enligt domen ha mutat en provledare att skriva ut ett osant jägarprov. Männen ska nu tillsammans betala drygt 130 000 kronor i böter och kan dessutom straffas av sin klubb:

– Det är inte okej och kommer få konsekvenser. Det kan bli en varning och/eller någon form av böter, så är det, säger spelarnas klubbdirektör.

De båda spelarna representerar samma SHL-klubb och är välkända profiler som representerat Tre Kronor vid flera tillfällen.

Nu är de dömda till böter för ”givande av muta”. Den ena spelaren döms till 80 dagsböter á 1 000 kronor, totalt 80 000 kronor.

Den andre döms till 80 dagsböter á 620 kronor, totalt 49 600.

Inträffade i oktober 2014

Dessutom ska de båda männen betala 500 kronor var till brottsofferjouren. 

Det var i oktober 2014 som de båda SHL-profilerna gjorde sig skyldiga till brottet.

”De har lämnat en otillbörlig förmån till en person i dennes egenskap av provledare för jägarprov. Förmånen har lämnats för att denne skulle osant intyga att du avlagt jägarprov”, står det i domen.

Klubbdirektören i den aktuella klubben blev för några veckor sedan informerad av de dömda spelarna. Nu när domen har fallit kan också klubben agera:

– Bra att de kom och berättade, men i övrigt är det förkastligt och helt mot vad vi står för som klubb. Ett brott är ett brott och även om gubbarna har gjort det privat är de alltid förknippade med klubben. Vi ska hantera det här i styrelsen och se vart det tar vävgen. Vi är tydliga med att det här på alla sätt inte är okej.

Kan det bli aktuellt med någon bestraffning även från klubben?

– Ja, vi ska ta upp det på ett styrelsemöte. Vi har alla gjort misstag, och någonstans är ingen människa skadad, men vi tar självfallet avstånd från det här. Det kan bli en varning eller någon form av böter, så är det. Det vet grabbarna om, vi kan inte bara se förbi det här, säger klubbdirektören.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN