SHL anmält till Konkurrensverket

Publicerad 2014-05-09

Ett 40-tal personer har anmält SHL till Konkurrensverket (KKV).

Orsaken är beslutet att låta uppflyttade Djurgården betala nedflyttade AIK:s ”fallskärm” på sju miljoner kronor.

– Vi ska titta på ärendet under nästa vecka, säger KKV:s jurist Anita Kouvatsos.

Sportbladet skrev i går om hur Djurgården fått definitivt besked om att man kommer att få stå för hela AIK:s fallskärm till nästa säsong. Beslutet fick supporterföreningen Järnkaminerna att starta en kampanj som nu stöttas av flera andra SHL-lags supporterföreningar.

”Det ger en orättvis fördelning redan innan säsongen har startat. Vår åsikt är att det från centralt håll inom SHL ska ges samma förutsättningar till samtliga klubbar i ligan. Sportslig rättvisa är grundläggande inom svensk idrott. När matchen börjar ska det stå 0-0. Vi anser att det självklart ska gälla även på den ekonomiska fronten. Vi har framfört vår åsikt i frågan till SHL”, skriver Djurgården på sin hemsida.

”Skall fördelas lika”

I Svenska Hockeyligan AB:s verksamhetsbeskrivning står det:

”Bolaget skall exploatera rättigheter som kan skapa större ekonomiska mervärden för samtliga föreningar än om respektive förening exploaterar dessa rättigheter själv. Bolaget skall vidare exploatera enbart sådana rättigheter för vilka ersättning skall fördelas lika mellan föreningarna”.

Nu kan Sportbladet berätta att det har rasat in anmälningar till KKV mot SHL.

– Ett 40-tal anmälningar har kommit in på mejl. De är i princip likalydande och förefaller vara från privatpersoner, säger KKV:s pressekreterare Jimmy Dominius.

”Förväntas konkurrera på lika villkor”

En anmälare skriver:

”Jag vill att ni tittar på om SHL (Svenska Hockeyligan) verkligen kan besluta att den "fallskärm" om 7 miljoner kronor till nedflyttade AIK, skall betalas enbart av nykomlingen Djurgården? Samtliga SHL- lag som spelade i SHL förra året får 27 miljoner var av pengarna från CMore för TV-rättigheterna, men de drar pengar (7 miljoner som går till AIK) från Djurgården som bara får 20 miljoner, men i övrigt förväntas ska konkurrera på lika villkor(?) med de andra elva lagen. Det rimliga vore väl att alla tolv lagen i SHL tar varsin tolftedel av de 7 miljonerna om SHL vill ge nedflyttade lag fallskärmar?”.

”Beslutet välgrundat”

KKV ska kika närmare på ärendet:

– Vi värderar och bedömer det här ärendet precis som andra tips vi får, säger Jimmy Dominius.

När kan ett beslut komma?

– Vi får se om det kommer ett beslut överhuvudtaget. De måste göras en bedömning om det här faller inom ramen för det vi kan hantera. Faller det här under konkurrenslagen? Det vet vi inte än.

Anita Kouvatsos:

– Vi tar upp ärendet någon gång i nästa vecka. Sedan får vi se om det är ett ärende som vi kommer driva eller om det inte är något för oss.

Sportbladet har förgäves sökt SHL:s vd Jörgen Lindgren. SHL:s tillförordnade ordförande Sture Emanuelsson, som även är ordförande i Färjestad, har tidigare sagt att beslutet var välgrundat och att beslutet ligger fast.

Följ ämnen i artikeln