”Hade legat risigt till om det hänt i USA...”

Publicerad 2013-10-10

Befaras ha fått hjärnskaning – rasar mot tacklaren

Fyra minuter kvar av första perioden.

Då sänkte Oscar Engsund VIK:s Tony Romano med en en armbågstackling mot huvudet – men klarade sig med 2+10.

– Nu när jag ser det i efterhand så ... vi kommer att efteranmäla, säger domaren Johan Häll till Viasat.

För en knapp månad sedan delade VIK-backen Andreas Lindh ut en huvudtackling mot Timrås Emil Pettersson – som åkte på en hjärnskakning. Lindh dömdes till en sex matcher lång avstängning, varav två omvandlades till böter.

I torsdagens match mellan VIK och Oskarshamn var det en gulsvart spelares tur att sänkas. Oscar Engsund kom i full fart mot VIK-stjärnan Tony Romano, satte upp armbågen – och tryckte till mot huvudet på Romano som föll till isen.

– Han är borta. Han är släckt, sa Viasat-kommentatorn Per Forsberg.

”Måste visa mer respekt”

Romano fick hjälp med att ta sig av isen och klev direkt in i omklädningsrummet.

Engsund kom undan matchstraff och fick i stället 2 + 10.

– När vi ser reprisbilderna rulla långsamt så tycker jag att det där ska vara matchstraff. Engsund måste visa mer respekt, man kan inte sätta upp armbågen mot huvudet, säger experten Håkan Södergren i periodpaus.

”Skitsnack”

Enligt Viasat har Romano ”ordentlig huvudvärk” och en förmodad hjärnskakning.  Han uppges vara rejält irriterad och ska ha sagt att om tacklingen skett i USA så hade spelaren (Engsund) ”legat risigt till”.

– Det där är skitsnack. Jag håller med om att tacklingen är ful och jag tror att det blir en rapportering med följder för Engsund, men det är så typiskt transatlanter att uttrycka sig så. Det är skitsnack, säger Håkan Södergren.

Kommer att efteranmälas

Efter matchen pratade domaren Johan Häll med Visat om situationen.

– Jag står rakt över banan och ser inte riktigt situationen. Jag tänkte bara att: ”Oj, vad hände där?”. Men nu när jag ser det i efterhand så är det ju till och med en armbåge där han söker huvudet. Då är det betydligt allvarligare än 2+10. Då ska det vara en ”femma” game, eller kanske ”match” direkt.

– Det vi kan göra i efterhand är att efteranmäla. Det lutar åt att vi kommer … eller, jag kan säga direkt att vi kommer att anmäla.

VIK vann matchen med 2-0 efter mål av Kevin Doell och Jeremy Williams och klättrar nu till en tredjeplats i tabellen.

Följ ämnen i artikeln