Domarbasen: Målet skulle inte godkänts

Publicerad 2014-03-22

”HV-spelaren slår undan fötterna”

Erik Christensens segermål mot Skellefteå skulle inte dömts mål.

Skellefteå rasade efter att HV 71:s segermål i gårdagens kvartsfinal godkänts.

Nu erkänner domarbasen Peter Andersson att det borde dömts bort.

– När vi ser repriser efteråt kan vi konstatera att HV-spelaren slår undan fötterna på målvakten, säger han till Sportbladet.

Följ ämnen

Maratonkvarten mellan HV71 och Skellefteå avgjordes på ett omdiskuterat sätt.

Matchen avgjordes först i den andra övertidsperioden när Eric Christensen lade in pucken i öppet mål. Skellefteås målvakt Markus Svensson låg då på isen – efter att ha blivit fälld av HV:s Johan Lindström. Efteråt var det minst sagt upprört i bortalägret.

– Pinsam jävla domare. Han borde inte få döma en match till, skrek bland annat målvaktstränaren Krister Holm.

Har ändrat sig

Domarna Christer Lärking och Mikael Sjökvist försvarade sent i går kväll sitt beslut att inte visa ut Lindström – men erkänner nu sitt misstag.

– De har en uppfattning på isen och det är den de grundar sitt beslut på. Men när de sett situationen i flera vinklar och repriser har de samma uppfattning som jag i dag, säger Peter Andersson.

När han själv såg situationen första gången tyckte han, precis som Lärking och Sjökvist, att det var rätt att inte blåsa.

Sedan har Peter Andersson ändrat sig.

– Men det är viktigt att betona att domarna inte hade sett de vinklarna när de tog sitt beslut och med de positioner de hade under matchen gjorde det en annan bedömning. Det kan jag ha full förståelse för.

Regeln kan ändras

Christer Lärking visade först tecken för att ringa på situationen, men det fick han inte.

Då situationen inte tillkom i direkt anslutning till målet, utan några sekunder tidigare, var ett samtal till videodomaren inte tillåtet enligt rådande regelverk.

– Vi har klart och tydligt deklarerat att de gånger vi får ringa upp är i samband med målskottet. Och anledningen till det är att när ska du annars sätta tidsgränsen? När ska du få ringa? Är det en sekund eller tio sekunder efter ett mål?, säger Peter Andersson.

Han öppnar samtidigt för att regeln kan komma att ändras.

– Det är för tidigt att säga, men efter alla sådana här spektakulära händelser diskuterar vi. Det är klart att man hela tiden försöker utveckla regelverket.

"Uttryck över frustrationen"

I Skellefteålägret diskuterades målet under gårdagen, men i dag är det klart lugnare tongångar.

Assisterande tränaren Bert Robertsson har lagt ilskan bakom sig.

– Uttalandena var ett uttryck över vår frustration. Jag tycker det är otur att matchens kvalitet kommer i andra hand efter det här, det är synd för det var en jättebra match, säger han.

Samtidigt tycker han att det är stort av domarna att erkänna sitt misstag.

– Jag är inte ute att kasta skit på dem, de har inget lätt jobb. Men de kunde inte göra annat än att gå ut och säga så nu. Jag tror att de hade en känsla redan då av att det inte blev riktigt rätt, men nu måste alla gå vidare. Vi laddar på inför matchen i morgon, säger Bert Robertsson.

Följ ämnen i artikeln