Sveriges nya superduo

HOCKEY

Lindholm och Forsberg – ’Det är världsspelare’

Foto: ska föra sverige till guld Elias Lindholm (till vänster) och Filip Forsberg är Junior­kronornas nya superduo. Tillsammans med Jacob de la Rose ska de föra laget mot framgång.
”Två världsspelare som är här för att göra det lilla extra och visa vägen”, säger förbundskapten Rikard Grönborg om Elias och Filip.

MALMÖ. Elias Lindholm är äntligen redo att gå in i junior-VM.

Förbundskapten Rikard Grönborgs plan är att Lindholm ska bilda en superduo med Filip Forsberg.

– Två världsspelare som är här för att göra det lilla extra och visa vägen, säger Grönborg.

NHL-spelarna Filip Forsberg och Elias Lindholm är de två tyngsta namnen i den svenska truppen. Forsberg var ett utropstecken direkt i premiären där han var isens klart lysande stjärna.

Lindholm spelklar

– Filip visade verkligen vägen mot Schweiz och var helt makalös i den första perioden. Ändå känner han att det finns ett eller två steg till och det låter bra i mina öron, säger Grönborg.

Nu är även Elias Lindholm spelklar, efter att ha känt sig hängig efter ankomsten till Sverige. Den förre Brynäsforwarden tränade för fullt i går och lämnade ett positivt besked:

I dag mot Finland är Rikard Grönborgs plan att Forsberg och Lindholm ska paras ihop och bilda en svensk superkedja.

– Grundtanken är att de ska spela tillsammans och att (Jacob) de la Rose blir tredje länken. Det är tanken ja, säger Grönborg.

Lindholm och Forsberg ser fram mot att spela tillsammans.

– Det känns bra. Filip är en bra spelare så det kommer att bli bra, säger Lindholm.

– Vi har spelat ihop förut så det tror jag kommer att funka riktigt bra. Elias är en riktigt duktig spelare och det brukar vara lätt att spela med bra spelare. Förhoppningsvis kan det funka, säger Forsberg.

Ingen risk att det blir två tuppar i hönsgården?

– Nej då, det är nog ingen fara, haha.

Finland en mardröm

Finland har den här säsongen varit något av en mardrömsmotståndare för Juniorkronorna. Finländarna har vunnit samtliga tre möten. Matchen blir extra viktig för att placera sig bland de två första i gruppen. På så sätt undviker Sverige med största sannolikhet USA och Kanada redan i en kvartsfinal.

– Vårt mål är att hela tiden bli bättre, för varje match. Etta eller tvåa i gruppen… Vårt mål är att vinna gruppen och var så bra placerad som möjligt inför kvartsfinalerna, säger Rikard Grönborg.

Blågula kedjor i dag

Filip Forsberg – Elias Lindholm – Jacob de la Rose

Två NHL-spelare kompletteras med de la Rose, som sedan Leksandstiden har en ypperlig kemi med Forsberg. Får trion det att fungera kan det vara turneringens bästa kedja.

Andreas Johnson – Alexander Wennberg – Sebastian Collberg (Anton Karlsson)

Tre Frölundaspelare som känner varandra bra och som imponerade i träningsmatcherna inför turneringen. Hög offensiv potential även i den här kedjan.

Andre Burakovsky – Lucas Wallmark – Oskar Sundqvist

Två 95:or, Burakovsky och Wallmark, kompletteras med store och hårt jobbande Sundqvist. En perfekt tredjekedja som även kan leverera framåt.

Erik Karlsson – Filip Sandberg – Nick Sörensen

Sandberg har varit skadad men på väg tillbaka. Får i första hand defensiva uppgifter och framför allt Karlsson och Sandberg är ypperliga i den rollen.

ARTIKELN HANDLAR OM