Damkronorna skakade stormakten Kanada

avErik Karlsson, Daniel Hultqvist

HOCKEY

Efter svaga starten kom ett positivt OS-besked

Efter flera svaga resultat är Damkronornas OS-plats hotad.

I natt svarade svenskorna med att skaka det kanadensiska stjärnlaget.

– Vi gör en jättebra match, säger förbundskapten Niclas Högberg.

Damkronorna har varit i en nedåtgående spiral ända sedan skrällsilvret i OS i Turin 2006.

Senaste VM:et slutade med en fiaskobetonad sjundeplats och i en pågående fyrnationsturnering i Lake Placid förlorade man först mot USA med hela 10-0 innan Finland besegrade svenskorna med 2-0.

Resultaten har gjort att OS-platsen blivit allt mer osäker. Uttagningsdatum är den 19 december.

– Vi har sett en nedåtgående trend de sista åren och det är en trend som både vi och hockeyförbundet är intresserade av att bryta, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Sportbladet efter USA-förlusten.

Men så i natt kom en liten ljuspunkt i formmörkret. Mot stormakten Kanada spräckte svenskorna turneringsnollan framåt och gick fram till en oväntad 3-1-ledning tidigt andra perioden. Men skottfavören, 45-11 till Kanada, betalade till slut av sig och lönnlöven kunde till slut vända och vinna med 4-3.

– Vi gör en jättebra match, framförallt i två perioder sen orkar vi inte riktigt i sista perioden, säger förbundskapten Niclas Högberg. 

– Vi har lite tempo att jobba med inledningsvis i den här turneringen, det är helt logiskt. Matchen mot USA lärde vi oss av och mot Finland gör vi det lite bättre och i dag är det ännu lite bättre. Vi lär oss varje dag, säger Högberg.

Kim Martin Hasson tror på OS

Silverhjälten och tänkbara OS-resenären Kim Martin Hasson har följt turneringen hemifrån efter att precis ha kommit tillbaka efter en hälseneskada. Sportbladet pratade med henne inför kvällens match och hon tror att damkronorna får en biljett till Sotji.

– Det var samma sak inför 2002, de var inte säkra då heller men ändå vann vi bronspengen. Egentligen är det bara att vänta och se vad de bestämmer sig för, det är inget vi kan göra åt utan bara träna och prestera.
Är du orolig?
– Jag vet inte, tror inte det. Det skulle kännas märkligt eftersom de satsat mycket pengar på oss som skulle försvinna i så fall. Egentligen har jag inte hunnit tänka på det, jag trodde vi redan var klara tills jag såg vad som stod i tidningen härom dagen, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM