”Rättsalarna kommer att fyllas av hockeyspelare”

HOCKEY

Prejudikat kan få Ekman åtalad: ”Rättsalarna kan fyllas av hockeyspelare”

För ett år sedan dömdes ishockeyspelaren Tobias Dahlström för misshandel efter ett slagsmål på isen.

Därmed satte Svea Hovrätt ett prejudikat som kan användas för att döma Nils Ekman och för att i framtiden ge hockeyspelare straff även utanför ishockeyn.

– Om polisen ska utreda våldet på rinkarna kommer rättssalarna att fyllas av hockeyspelare, säger Tobias Dahlström.

2007 dömdes hockeyspelaren Tobias Dahlström, Nora, för misshandel efter ett slagsmål i en division 3-match. Tingsrätten dömde Tobias till två månaders fängelse.

– Jag trodde först att det var ett skämt när jag kallades till polisförhör, säger Tobias Dahlström.

Men något skämt var det inte.

Fallet överklagades till Svea Hovrätt som slog fast misshandelsdomen men lindrade påföljden till villkorlig dom och 21 000 kronor i böter.

”Domen med i bilden”

Därmed blev Dahlström smått historisk som ett prejudikatfall som kan användas till framtida utredningar. Som den pågående utredningen mot Nils Ekman efter hans slashing på Jacob Silferberg.

– Hovrättsdomen mot Dahlström kommer att finnas med i bilden när jag tar ställning till om Ekmanfallet leder till åtal eller läggs ned, säger kammaråklagare Ulf Back.

”Är en kampsport”

Prejudikatet innebär att övergrepp på ishockeyrinken inte alltid slutar i utvisnsingsbåset. Om någon, i Nils Ekman-fallet en åskådare, gör en polisanmälan kan det även bli en civilrättslig påföljd.

En utveckling som oroar svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Idrotten kan naturligtvis inte stå över det civila rättsväsendet och det finns gränsdragningar som vi måste acceptera. Om en drabbad spelare gör polisanmälan är en sak – men börjar publiken anmäla känns det fel. Hockeyn är en kampsport och det vet spelarna, säger Englund.

Nils Ekman dömdes i hockeyförbundets disciplinnämnd till fem matchers avstängning och rekordhöga 80 000 kronor i böter.

– Jag tvivlar på att någon civil domstol utdömt lika högt bötesbelopp. Så jag tycker nog att vi inom hockeyn tar vårt ansvar, säger Christer Englund.

ARTIKELN HANDLAR OM