Segervapnet: 90-talsskydd

HOCKEY

Greiss: ”Kan arbeta som jag vill i dem”

Gävle. Omdiskuterade målvakten Thomas Greiss höll sin andra nolla mot Timrå.

Och han gjorde det i ett par benskydd som ser ut som de gjorde förr – på 1990-talet.

– Jag är ensam om att använda den här sorten i elitserien, säger Thomas Greiss.

Foto: nobbar nya skydd Thomas Greiss är ensam i elitserien om att använda sig av 1990-talsskydden (skyddet till höger). ”Jag kan röra mig på ett helt annat sätt”, säger den 24-årige målvakten.

Den nya moderna målvaktsstilen med målvakter som jobbar mer nere på isen har gjort att målvakterna valt att ha ett hårt benskydd som är rakt, mer som en bräda, för att hålla tätt mot isen.

Målvakter som Jacob Markström, Anders Lindbäck och Jonas Gustafsson använder sig av sådana. Och alla andra har följt efter.

Ensam med mjuka skydd

Thomas Greiss är ensam i elitserien med sina mjuka och mera rörliga skydd som när de fäller ihop sig ser pyttesmå ut.

– Jag vet att skydden är av old school-typ, men jag känner mig mer fri och kan arbeta som jag vill i de här, jag är ensam om dem här kanske, men i NHL är det flera målvakter som använder den här sorten. Jag kan röra mig på ett helt annat sätt och jag har aldrig spela med några andra, säger Thomas Greiss.

Thomas Greiss, 24, spelar också mer som målvakterna gjorde förr och står upp betydlig mer än de flesta andra målvakter i elitserien. Greiss blir snabbare på skridskorna eftersom de mjuka skydden är mer följsamma och tillåter honom att inte behöva åka så bredbent.

Och så måste han arbeta mer med klubban. Framför allt att hålla den mer i isen hela tiden.

– Den senaste jag jobbade med som hade den här typen av skydd är Johan ”Honken” Holmqvist när han spelade hos oss i slutet av 1990-talet, säger Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén.

”Rörligare än de flesta”

Du har inte försökt få honom att byta till mer moderna skydd?

– Näe, inte alls. Måtten är lika, det är bara när han böjer sig som de ser mindre ut. Han är rörligare än de flesta och har en utmärkt skridskoteknik som han kan utnyttja i de här skydden. Men han måste bli mer noggrann med sin klubbteknik jämfört med målvakter som Markström och Lindbäck.

– Det är bara i Sverige skydden är ovanliga. Finnarna kör mycket mer med den här typen av skydd. Och Greiss har ju kommit igång fint nu och det går att vara en bra målvakt i gamla typen av skydd också. De upplevs bara som mindre, men de är vita för att se större ut, säger Pecka Alcén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF