Här fullbordar Vegas enorma sensationen

avPer Bjurman

NEW YORK. Monsterskrällen är ett faktum.

Vegas Golden Knights vann i natt igen – och fullbordade därmed en historisk ”sweep” mot mäktiga LA Kings.

– Att vi skulle slå dem i fyra raka hade jag kanske inte trott, men jag visste att vi hade en bra chans att slå ut dem . Nu är det väl bara att försöka skrälla i nästa serie också, säger William Karlsson till Sportbladet efter den avslutande 1-0-segern.

För ett år sedan existerade Vegas Golden Knights överhuvudtaget inte – och ingen i världen kunde  tro att det NHL-lag som var på väg att kläckas i Nevada-öknen skulle ha en chans att undvika jumboplatsen i tabellen under sitt första år i ligan.

Men under de tio månader som gått sedan klubben vid den så kallade expansion-draften samlade på sig 30 spelare de övriga klubbarna inte ville ha kvar har de inte bara undvikit det ödet.

1 av 2 | Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

De har vunnit sin division – och i natt fullbordade de alltså, som första expansion-lag på 49 år, en ”sweep” in sin allra första slutspelsserien.

Med andra ord:

De vann fyra raka matcher – mot LA Kings – och är redan klara för andrarundan.

Det är en mirakulös saga.

Fleury i sitt livs form

– Ja, det här var det väl ingen som hade väntat sig och tänker man tillbaka till expansion-draften så var det förstås svårt att föreställa sig för oss spelare också, säger William Karlsson på telefon från downtown LA.

– Men som säsongen artade sig är jag själv inte så överraskad. Att vi skulle slå Kings i fyra raka hade jag kanske inte trott, men jag visste att vi hade en bra chans att ta serien.

Om fler vetat att målvakten Marc-Andre Fleury är i sitt livs form kanske inte heller omvärlden varit så paff.

Den förre Pittsburgh-ikonen höll sin andra nolla i nattens drama i Staples Center – och har inte släppt in mer än tre mål på hela serien.

– Han har verkligen varit grym och gjort ett flertal helt avgörande räddningar, fortsätter ”Wild Bill”.

– Men vi har försvarat oss bra överhuvudtaget. Det har ju varit tajta och målsnåla matcher och vi har spelat på precis rätt sätt.

”Vi är gärna underdogs”

Den 25-årige sensationsmannen från Märsta – svensk skyttekung i årets grundserie med 43 fullträffar – var förstås inblandad i det enda mål som tidigare Kings-backen Brayden McNabb avgjorde nattens match, och hela serien, med i början av andra perioden.

– Jag kom loss på kanten, såg att jag hade Reilly Smith med mig i mitten och spelade honom. Han passade vidare till McNabb, som drog iväg ett suveränt direktpass, berättar han.

– Jäkligt kul att just han, som spelat för Kings, fick göra det.

Nu väntar några dagars välbehövlig vila för de gyllene riddarna från Strippen.

Sedan får de gå upp i en ny serie och för motståndet i den står troligen San Jose Sharks, som har 3-0 mot Anaheim Ducks och kan fullborda en egen sweep kommande natt.

Förmodligen kommer ingen tro på Vegas då heller – och det passar dem utmärkt.

– Ja, vi är gärna underdogs hela tiden och skräller i den serien också, säger Wild Bill.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM