Tjeckien till semifinal – efter straffar

Foto: YLE.FI
HOCKEY

Fiasko igen. Finland är utslaget i junior-VM.

Lagkaptenen Juuso Välimäki var fullständigt bedrövad i Yle-intervjun efter chockförlusten med 3–4 mot Tjeckien.

– Vi kom hit för att vinna..., snyftade Välimäki med tårarna rinnande.

Trots stort spelövertag (vann skotten med 54–30) för Finland och ledning i slutminuterna blev det en bitter förlust i JVM-kvartsfinalen mot Tjeckien.

6.30 in i den tredje perioden slog Kristian Vesalainen in 3–2 på en retur. Den tidigare Frölundaforwarden hade även assisterat till både 1–1 och 2–1.

Det såg ut av bli avgörande, men Tjeckien tog ut målvakten Josef Korenar med tre (!) minuter kvar och lyckades efter en styrning av Filip Zadina kvittera.

Förlängningen blev mållös och straffar fick avgöra dramat. Där blev 19-årige Korenar – till vardags i den tjeckiska andraligan – stor hjälte och räddade fyra av fem straffar.

Samtidigt gjorde Kristian Reichel, son till legendaren Robert Reichel, och Martin Necas mål för Tjeckien bakom den osäkre finländske målvakten Ukko-Pekka Luukkonen.

– Efter att jag gjort mål mindes jag att min pappa gjorde mål på straffar i JVM för 20 år sedan, säger Kristian Reichel till The Hockey News.

Kvalade förra året

Tjeckien – som inte tagit medalj i JVM sedan bronset 2005 – får nu möta Kanada i semifinal.

För Finland, en av guldkandidaterna i årets turnering, handlar det om ett fiasko. Förra året tvingades laget kvala sig kvar i JVM, men både 2014 (i Malmö) och 2016 (i Helsingfors) blev det guld.

Efter kvartsfinalförlusten var rubrikerna svarta direkt.

”VIlken chock!”, skrev Iltalehti.

”Fruktansvärd besvikelse för Smålejonen”, skrev Ilta-Sanomat.

Tårarna rann i tv

Men besvikelsen var störst bland de finländska spelarna – och framför allt hos lagkaptenen Juuso Välimäki.

Den 19-årige backen ställde upp på tv-kanalen Yles intervju, men han kunde knappt genomföra den.

Tårarna rann och rösten sprack.

Yle: Juuso Välimäki, lagkapten för juniorlejonen. Det var en tajt kamp mot tjeckerna, men de var lite bättre. Vad berodde detta på?

– ... jag vet inte... nog hade vi ju lägen... och hur vi kämpade och hur vi kom till matchen. Men vi borde fått ett par mål till.

Yle: Hur stor besvikelse... ja, självklart går det att se på ditt ansikte också att den är enormt stor... men kan du beskriva känslorna lite grand?

– ... nä... (snyft)... nä... vi kom hit för att vinna och... med den här gruppen har vi varit tillsammans länge... och... allt vi ville var att vinna.

Yle: Tack, Juuso.

”Vi förtjänade inte att vinna”

Även förbundskaptenen Jussi Ahokas var besviken.

– Det finns inget att förklara när vi inte kunde göra mål trots att vi hade så många målchanser och lägen att döda matchen. Vi förtjänade inte att vinna denna match, säger Ahokas till Yle och fortsatte:

– En riktigt stor besvikelse, men det finns inget att göra.

Följ Sveriges JVM-kvartsfinal mot Slovakien i natt.

Finska tidningen Iltalehti kallar finska förlusten en ”chock”.
Här är de fem största idrottshjältarna från Finland 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM