Friends Arena

”Många undrar vad fan den gör i Solna”

Av: 

Andreas Käck

HOCKEY

Därför visades pokalen upp i Friends Arena

Marcus Krüger och Johnny Oduya – båda med bakgrund i Djurgården – tog Stanley Cup-pokalen till Sverige.

Och visade upp den – på Friends Arena.

– Många undrar vad fan bucklan gör i Solna. Men det finns en logisk förklaring, säger Tomas Westberg, vd på ”Better Hockey”, som ansvarar för arrangemanget.

Efter att Chicago Blackhawks vann Stanley Cup säsongen 2012/13 fick Johnny Oduya – uppvuxen vid Zinkensdamm och fostrad i Hammarby – ta hem bucklan till ”Zinken”.

Trots motstånd från Stockholm stad.

– De ville ha en massa pengar för att vi skulle få stå vid en kurva utanför ”Zinken”. Vi fick inte ens stå inne på fotbollsplanen. Stockholms Stad tyckte inte alls att det var någon bra idé att ta dit Stanley Cup-bucklan, så Johnny ville inte ta bucklan till ”Zinken” den här gången, säger Tomas Westberg, vd på ”Better Hockey”, som ansvarar för arrangemanget.

”Förknippar den inte med AIK”

Den här gången valde Oduya och Marcus Krüger – båda med en bakgrund i Djurgården – att ta bucklan till Friends Arena, vilket har fått folk att höja på ögonbrynen.

– De hade ett event vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på morgonen och ville ha eventet i närheten på grund av logistiken. Med tanke på att det här är världens finaste pokal så passade det bra att ta den till Sveriges finaste arena. Jag fattar att folk förknippar Friends Arena med AIK, men vi ser det inte så, vi ser det bara som Sveriges nationalarena, säger Westberg.

Vad fick ni betala?

– Ingenting. Friends Arena tog emot oss med öppna armar.

Det kom ett par tusen personer. Friends Arena är ju ganska stor. Hade ni räknat med att fylla den?

– Nej, naturligtvis inte. Vi hade räknat med 2-3 000 och jag tror det kom hit runt 2 600 personer.

Det hade kanske kommit fler om ni lagt eventet senare på eftermiddagen?

– Ja, eftersom friskolornas och kranskommunernas skolor har börjat. Men nu gick det inte att senarelägga det här av praktiska skäl, säger Westberg.

Fick en t-shirt

Han berättar att Johhny Oduya hade en tanke på att ta Stanley Cup-bucklan till ”Bajenland”.

– Vi kontaktade dem. Men de enda de gjorde var att kontakta ordföranden som i sin tur gav Oduya en t-shirt med trycket ”Grattis Johnny!”. Det känns lite underligt att de inte såg värdet av att göra något mer, säger Westberg.

Det fanns även en tanke på att ta pokalen till Djurgårdens mark.

– De gick ju nyligen ut med att de ska ha träningsläger ihop med Chicago, så det hade ju passat fint att visa upp bucklan tillsammans med Djurgården, eftersom båda har spelat där, men Djurgården kontaktade oss först i förra veckan, och då hade vi redan bokat upp Friends Arena, säger Tomas Westberg.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Friends Arena

Marcus Krüger

Johnny Oduya

Chicago Blackhawks

Djurgårdens IF Ishockey

NHL