Ny seger för Timrå

HOCKEY

Fortsatt tungt för Frölunda

Timrå är obesegrat på hemmaplan.

Det känns nästan som om serieledarna är oslagbara – åtminstone kunde ett stukat Frölunda inte bryta segerraden i Eon-arena när Timrå triumferade med 4–1.

Om Timrå är höstens stora positiva överraskning i elitserien så är Frölunda den riktigt negativa skrällen. Förlusten i Timrå tryckte ner tippade topplaget och fjolårets SM-finalist Frölunda ännu mer i bottenträsket. Eftersom Mora besegrade Malmö har Frölunda nu sju poäng upp till närmaste räddningsplanka för att slippa kvalspel i vår.

– Vi gör en riktigt hyfsad prestation i dag, men det räcker inte. Timrå agerar med en helt annan fart och med ett självförtroende som vi inte är i närheten av, konstaterade Frölundas tränare Stephan Lundh.

Godkänd insats av Salo

Tommy Salo var tillbaka i Frölundamålet efter en månads speluppehåll.

– En klart godkänd insats med tanke på att han inte stått på tio-elva matcher, sade Frölundatränaren.

När Frölundaspelarna ibland agerade lite väl ängsligt kunde Timrås spelare fulla av självförtroende kvittera ut en del tursamma fullträffar:

Per Hallin gör en tvärvändning och kastar iväg ett skott mot målet, pucken letar sig in i nätet förbi en helt skymd Tommy Salo – 1–0.

Timo Pärssinen störtar fram mot Frölundamålet – pucken träffar klubbskaftet och studsar in i mål – matchavgörande 3–1 till Timrå.

Fredrik Warg skjuter ur minimal vinkel – pucken letar sig in i mål mellan stolpen och Tommy Salos arm – 4–1.

Alla kan prestera

– Det spelar just nu ingen roll vilken formation vi har på isen – alla kan prestera någonting framåt. Just det att vi matchar alla formationer gör att vi har energi och kraft kvar i tredje perioden och det fällde avgörande i dag, summerade Timrå-tränaren Kenta Johansson.

Johan Backlund var tillbaka mellan stolparna i Timrå och han visade ännu en gång att han just nu är Sveriges bäste målvakt. Det var endast Antti-Jussi Niemi som lyckades överlista Timråmålvakten, trots att Frölunda skapade en hel del riktigt farliga målchanser.

Timrå har elitseriens bästa försvarsspel. Det är framför allt backarnas agerande som skapar den stora tryggheten framför Johan Backlund. 20-årige Anton Strålman och hans tio år äldre backpartner Kimmo Lotvonen spelar så följsamt och smart i egen zon. Pär Styf och Petri Kokko var också gedigna.

Timrå har dessutom sparkapital i form av backduon Sanny Lindström och Kalle Koskinen som blir en rejäl förstärkning när de är återställda från sina skador.

Det fanns inget att anmärka på Tommy Salos målvaktsspel. Han förtjänar ett godkänt betyg och den främsta anfallsformationen var Jonas Johnsson, Niklas Andersson och Tomi Kallio.

Mer om dagens elitseriehockey:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM