Spela som en nedflyttningskandidat igen

HOCKEY

Sportbladets Lasse Anrell: Bara då kan ni vinna

ÖRNSKÖLDSVIK

Modo pallade inte trycket.

Modo har tappat allt.

Modo klarade inte av att utnämnas till guldfavoriter.

På ett sätt var det en bra match för vi fick se det kanske bästa powerplayspelet jag sett i år i elitserien. Modo gjorde alla tre målen med en man mer på isen och de spelade smart och tekniskt just då.

På ett helt annat sätt var det en bra match för jag fick äntligen se Nicklas Bäckström så briljant som folk sagt att han är. Hans puckbehandling vid 2-1-målet var total magi.

Paralyserade av Bäckström

Inte bara för det faktum att han gjorde en vansinnigt snygg uppåkning på ena kanten och passade till en totalt fri Ove Molin.

Inte bara för att han hade pucken klistrad vid klubban mitt i alla blixtsnabba dragningar så där som Peter Forsberg har när han är i form och Michael Nylander har hela tiden just nu.

Utan framförallt för att den uppåkningen så generande tydligt visade något helt annat: motståndarna blev paralyserade av Bäckströms majestätiska briljans. Tre spelare försökte hjälpa varandra så att han verkligen inte skulle visa dem i deras genanta rädsla. Understöd med press. Säkert en bra idé i deras huvuden just då, tyvärr visade den sig bara leda till att Ove Molin och Johan Alcén blev helt rena framför mål. Pojklagsförsvar, sa Harald Lückner. Det var snällt sagt.

Till saken hör att det var Modos fem bästa spelare som gjordes till pojklagsspelare - snällt uttryckt - av Bäckström. Det var Per Svartvadet, Miroslav Horova, Robert Döme, Tobias Enström och Adam Andersson med en sammanlagd ålder på 127 år.

Lurade av Bäckström, 19.

Det var ingen vacker syn. Eller, jo, det var det väl, men det var definitivt ingen vacker syn för det lag som jag utnämnde till favoriter till SM-guldet 28 november efter matchen mot HV71. Efter det har mycket rasat för Modo. Laget som jag såg spela en så balanserad hockey på gränsen till SM-guld har tappat balansen, några nyckelspelare men framförallt allt vad försvarsspel heter.

Vid 1-0 var det i och för sig en praktfull tavla signerad klasspelaren Mattias Timander som bäddade. Timander gav bort pucken framför mål till Andreas Dackell som plötsligt fann sig stå ensam med pucken framför mål. Han blev så förvånad att han missade dragningen totalt. Det lurade Modos målvakt ännu mera totalt.

Pansarkryssare

Pojklagshockey? You bet.

3-2 var ett annat mål som såg märkligt ut. Dackell åkte in bakom mål och drog med sig några motståndare. Dackell - som inte är purung och blixtsnabb direkt - tvärvände, det såg nästan ut som när man vänder en atlantångare, och fann att försvararna vände betydligt långsammare. De fortsatte åt andra hållet och när atlantångaren Dackell vänt och passat i lugn och ro från bakom målet så var det likadant igen; Björn Danielsson ensam framför mål sköt enkelt in 3-2.

Pojklagshockey? Snarare veterantouren. Pansarkryssarna som inte hann vända hette Hans Jonsson, Oscar Hedman, Mikael Pettersson och Niklas Sundström. Powerplay, javisst, men så enkelt får det ändå inte gå till.

Inte om man vill vinna SM-guld.

Modos tappade försvarsspel är en gåta. De har förlorat nu mot Brynäs, Timrå, HV 71, Frölunda och Mora. Enda ursäkten är den episka segern över Färjestad förra fredagen.

Pierre Hedin är tillbaka nästa match. Det behövs.

Men framförallt måste ett ödmjukt och disciplinerat försvarsspel tillbaka. Mikael Pettersson sa i går att det nog varit lite väl mycket ryggdunkningar efter alla skriverier om SM-guld. Kanske är det så enkelt. Så bra är inte Modo att de kan ryggdunkas fram till ett SM-guld. Snarare tvärtom; Modo kan bara vinna om de spelar som en nedflyttningskandidat igen.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM