Modo fortsätter vinna

HOCKEY

Stabil seger över Djurgården

Elitseriens bästa hemmalag behövde inte direkt förta sig för att besegra seriens sämsta bortalag.

3–0 till Modo mot Djurgården.

– Det var ganska långt ifrån vår insats mot Färjestad i fredags, men vi gjorde ändå en stabil insats, tyckte Modos tränare Harald Lückner.

Modo har varit oslagbart hemma i Swedbank Arena sedan i mitten av oktober. Segern mot Djurgården var den nionde(!) raka på hemmais och dessutom den elfte raka utan förlust.

Den nära 7000-hävdade publiken bjöds dock inte på speciellt mycket grannlåt. Just ingen alls, jämfört med den fantastiska matchen förra fredagen då Modo besegrade Färjestad efter säsongens bästa insats.

– Det var ganska långt ifrån den insatsen. Vi saknade drivet, men jag tycker ändå vi gjorde en stabil insats med en hög lägstanivå, sa Harald Lückner.

– Jag är inte nöjd med helheten, men nöjd med att vi är stabila och går in och vinner matchen.

Ett sömnpiller

Långa stunder var matchen ett sömnpiller, även om storpubliken höll i gång ordentligt. Modo fick med sig en 1–0-ledning från första perioden, trots att laget såg tämligen oengagerat ut. Målskytt var Mikael Pettersson.

Å andra sidan såg Djurgården väldigt tamt ut, skapade i princip ingenting.

– Vi såg sega och bekymrade ut, uppträdde inte som vi gjort de tidigare matcherna, sa Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

– Ska man kunna besegra ett så stabilt och bra lag som Modo krävs att man får något enkelt mål - och spelar bättre försvarsspel än vi gjorde i kväll.

Modo la i en växel i mitten av andra perioden, gjorde två mål inom loppet av 18 sekunder - och därmed var matchen över. Djurgården höll långt ifrån den standard som krävdes för att kunna hota hemmalagets triumf.

Vad det till slut kom att handla om var huruvida Modos målvakt Karol Krizan skulle hålla nollan för tredje gången den här säsongen.

Det gjorde han.

Han behövde inte slita ihjäl sig, men gjorde ändå en formidabel räddning på ett närskott från Jimmie Ölvestad för att rädda nollan.

Steen säker

Efter matchen bjöd Krizan som tack för den på en ”Stefan Liv”, en kullerbytta.

När Modos stjärnspelare tog det lite lugnt för kvällen var det i stället lagets tredjekedja som klev fram den med landslagscentern Oscar Steen mellan Mikael Pettersson och Peter Öberg.

Steen delaktig i alla tre målen, gjorde själv ett.

– Tredjekedjan vinner matchen åt oss. Det är bra när vi kan sprida ut det lite, sa Harald Lückner.

Som nu ser fram emot torsdagsmatchen i Swedbank Arena - en tidig seriefinal mot HV 71. Tionde raka Modosegern där och Örnsköldsvikslaget leder serien.

Framtiden ser mindre rolig ut för Djurgården som åkte ned under kvalstrecket. Och det är nog nödvändigt att laget gör något åt bortaspelet om det inte ska bli en riktigt jobbig vår. Bara två segrar på bortais på 17 försök hittills - då hjälper inte bra hemmastatistik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM