Henke Lundqvist om Frölunda: ”Aldrig stängt några dörrar”

Berättar om framtiden: ”Får se vad brorsan gör...”

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN

avSimon Sjöstrand

HOCKEY

Henrik Lundqvist laddar för sin 14:e säsong i NHL.

Men vad händer efter tiden i USA?

En återkomst till Frölunda?

– Jag har aldrig stängt några dörrar, säger Lundqvist till GP.

Henrik Lundqvist, 36, har länge varit en av världens bästa målvakter.

Han har vunnit OS-guld och VM-guld med Sverige och laddar just nu för sin 14:e säsong i New York Rangers, där han skördat stora framgångar sedan flytten från Frölunda 2005.

Men frågan är hur länge 36-åringen orkar prestera i världens bästa hockeyliga?

Han har tre år kvar på kontraktet med Rangers och förra året avslöjade målvakten att ”det finns stunder som tär på en och äter på en”.

”Upp till mig”

– De stunderna är inte roliga. Det blir lite ångestladdat, det tror jag många idrottare känner, men jag kanske är lite mer extrem i vissa fall med hur mycket jag känner i både med- och motgång, sa Lundqvist.

Nu uttalar han sig om framtiden på nytt.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar han om sina framtidstankar – och om vad som händer när kontraktet går ut.

– Någonstans långt där borta finns kanske en tanke om att köra något år till. Men det hänger på hur kroppen är, om man kan prestera på det nivå som krävs. Det är upp till mig att bevisa. Är man inte på den nivån så är det kanske dags att göra något annat, men just nu känner jag att jag är där. Första halvan av förra året var bättre än på många år, säger Henrik Lundqvist till tidningen.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Henrik och Joel Lundqvist under en träning med Frölunda förra året.

”Ser ljuset i tunneln”

GP: Är du lika mentalt fokuserad i dag som för 15 år sedan?

– Ja, det tycker jag. Jag vill det lika mycket nu som när jag var yngre. Kanske ännu mer, för nu ser man ljuset i tunneln på ett annat sätt. Jag inser att det är en begränsad tid och då vill jag göra det mesta jag kan av den.

Lundqvist slog igenom i Frölunda och förde klubben till SM-guld 2003 och 2005.

Tvillingbrorsan Joel, som Henrik vann VM-guld med förra året, är lagkapten i klubben sedan flera år tillbaka och många Frölunda-supportrar hoppas förstås på att stjärnbröderna ska återförenas i ”Indians” i framtiden.

Om ”Henke” kan tänka sig återvända?

– Det är jättesvårt att svara på. Nu måste jag köra ut det här kontraktet och mitt mål är att klara det. Jag har aldrig stängt några dörrar till någonting, men just nu trivs jag otroligt bra i New York och vill fokusera på det. Och så får man väl se vad brorsan gör också..., säger han till GP.

Frölundas pensionerade tröjnummer 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM