Hårda begränsningar för spelarlån kritiseras

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: P R OLERT / BILDBYR N
Tex Williamsson, lånades ut från Malmö till Leksand hela säsongen.

Hockeyallsvenska klubbarna är överrens om att begränsa antalet spelarlån från SHL.

Enligt Sportbladets uppgifter skrev samtliga klubbar under ett internt avtal efter ett telefonmöte i går – något som kritiseras av både SHL och förbundet.

– Det är märkligt, vi får se om vi lånar ut spelare över huvud taget, säger SHL:s vd, Jörgen Lindgren.

Bara sedan årsskiftet har 52 spelare lånats in eller ut i hockeyallsvenska klubbarna.

Bland andra Oskarshamn, som i dag spelar ett ödeskval mot Leksand, har använt sig av totalt 49 (!) spelare den här säsongen tack vare möjligheten att låna från SHL.

Men nu vill klubbarna sätta stopp för lånekarusellen.

I dag gick Tingsryds ordförande, Johan Blomster, ut på Twitter och avslöjade att samtliga hockeyallsvenska klubbar har skrivit under ett avtal där spelarlån begränsas till max två utespelare och en målvakt per säsong.

”Är ingen fördel...”

Enligt Sportbladets uppgifter kritades avtalet på efter ett telefonmöte mellan klubbarna i går och nyheten blir officiell nästa vecka.

– Jag kan inte säga något om det nu. Det är en diskussion klubbarna har fört, en intern fråga mellan klubbarna för att stärka och ge bättre förutsättningar, säger hockeyallsvenskans ligachef, Sonny Lundwall som själv också är skeptisk till lånekarusellen.

– Det är ingen fördel för spelare att fladdra mellan olika klubbar och orter. Inte heller för supportrarna som inte vet vilka spelare som ska spela i lagen.

Avtalet är en intern överenskommelse mellan klubbarna själva och är ingen officiell regeländring som Svenska ishockeyförbundet står bakom.

Kritisk till överenskommelsen

Förbundets tävlingschef, Olof Östblom, har hört talas om diskussionen, men har inga djupgående detaljer om den.

Däremot är han kritisk till att hockeyallsvenska klubbarna bestämmer egna regler.

– Det finns ett system och tävlingsbestämmelser som låter juniorer utvecklas i form av lån. Inte bara mellan SHL och hockeyallsvenskan, utan även mellan hockeyallsvenskan och hockeyettan, hockeyettan och hockeytvåan. Vi har de yttersta ansvaret för reglerna, säger Östblom och fortsätter:

– Rent generellt anser jag att det regelverket följs, inte att en enskild liga skapar egna tolkningar. Det är viktigt att reglerna gäller gemensamt för alla, vi kan inte ha olika regler i olika serier.

Jörgen Lindgren.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jörgen Lindgren.

”Är märkligt”

Oskarshamns sportchef, Per Kenttä, om lånekarusellen mellan SHL och hockeyallsvenskan:

– Jag är inte emot lån, men det är inte bra att vi tvingas ersätta lån med lån. Det är det som dränerar ligan.

SHL:s vd, Jörgen Lindgren, är också kritisk till de hockeyallsvenska klubbarnas överenskommelse.

– Det är märkligt om de upprättar egna regler som isolerar spelare från att utvecklas. Det är fortfarande upp till enskild förening, om de vill ta emot lånespelare eller inte. Det är ju ingen som tvingar på dem spelare.

– Vi får se hur våra klubbar (SHL) agerar, om vi i så fall lånar ut spelare över huvud taget.

Publicerad:

LÄS VIDARE