Frölundas tonåringar sänkte ’dagis-Örebro’

1 av 2
HOCKEY

ÖREBRO. Örebro-tränaren Johan Tornberg jämförde sitt ålderstigna lag med dagisbarn.

Frölunda-ledningen kunde glädjas åt att lagets tonåringar visade vägen till segern.

– De är inte med för att de är unga, de är med för att de är skickliga spelare, säger Frölunda-veteranen Joel Lundqvist.

Frölunda studsade tillbaka efter hemmaförlusten mot Linköping och vann med 4–2 i Örebro.

När 24-årige ledarcentern Johan Sundström var skadad klev lagets yngsta spelare fram.

17-årige Filip Westerlund har tagit en plats i första backpar bredvid Henrik Tömmernes.

Lika unge Kristian Vesalainen spelar i förstakedjan bredvid Joel Lundqvist och Mats Rosseli Olsen.

18-årige Carl Grundström tar för sig rejält i de övriga kedjorna.

Första målen för säsongen

Grundström som har anlänt från Modo gjorde 2–0 och sitt första mål för Frölunda, finländaren Vesalainen som fick en del speltid redan förra säsongen gjorde matchavgörande 3–2 och sitt första mål för säsongen.

– Grymt skönt. Det har varit mycket stolpe ut så att de fick skjuta på mig till slut så att den gick in – jag hade måltorka i början av förra säsongen med Modo också, säger Grundström.

– Riktigt nice. Det har varit svårt i förstakedjan i början, det har inte känts riktigt bra, det börjar bli bättre – jag får fortsätta jobba så att det kommer fler, säger Vesalainen.

”Bara bonus de är unga”

34-årige lagkaptenen Joel Lundqvist är äldst i laget.

– De här spelarna har fått sina platser i de här formationerna för att de har spelat till sig dem och förtjänar det. Det är bara en bonus att de är unga, säger Lundqvist.

Frölunda-ledningen har stor tilltro till de här tonåringarna.

– Filip Westerlund fick chansen när Jonathan Sigalet var borta och har växt med uppgiften, Kristian Vesalainen har varit lyckad i bra omgivning, Carl Grundström fick äntligen utdelning nu. De har gjort det bra hela säsongen och är viktiga för oss, säger Frölundas assisterande tränare Johan Lundskog.

Christoffer Ehn som är 20 år ung gjorde sista målet i tom kasse, hans första SHL-mål någonsin i 55:e matchen.

Frölunda kunde också glädjas åt att de fick bättre effektivitet än tidigare i powerplay, de två sista av lagets tre powerplay i första perioden betydde viktiga 1–0 och 2–0.

”Gula Kånken-ryggsäckar"

Örebro förlorade efter tre raka fullpoängare, och tio poäng av tolv möjliga sedan Johan Tornberg och Lars Ivarsson fick delat huvudtränaransvar.

– Frölunda var många klasser bättre. På lite skämt så såg vi ut som sådana där små Kånken-ryggsäckar på dem, gula, en sådan som jag hänger på min son när han ska till dagis på morgonen, säger Johan Tornberg.

ARTIKELN HANDLAR OM