Så mycket tjänar spelarna i Västerås

avHans Abrahamsson

HOCKEY

Efter ekonomiska krisen – nu får skattebetalarna står för kostnaderna

Foto: BILDBYRÅN
Kontraktet som Vitali Koval (till vänster) har är ”vansinnigt” enligt sportchefen

Västerås krisar ekonomiskt och befinner sig under rekonstruktion.

Nu har tidningen VLT tagit del av spelarnas löner, som skattebetalarna tvingas betala under mars månad.

– Med facit i hand är det vansinniga kontrakt, säger tidningens reporter Kevin Johansson

Västerås säsong slutade med fiasko, både sportsligt och ekonomiskt. Laget som tippades vara med och slåss om en SHL-plats var inte ens bland de åtta lag som fick kvala vidare.

Ekonomiskt var det ännu värre.

Efter den sista matchen kallade klubben till presskonferens och berättade att fyra till fem miljoner kronor måste in till april.

En så kallad rekonstruktion beviljades.

– Bedömningen är att klubben behöver få in 5,5–6 miljoner kronor för att klara målet. Tack vare en mindre grupp sponsorer och olika supporterinitiativ har klubben på kort tid säkrat 3,5 miljoner kronor av intäkterna, vilket innebär att cirka 2–2,5 miljoner kronor återstår”, skrev Camilla Törngren, klubbens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tjänar över 100 000 i månaden

Under rekonstruktionen träder den statliga lönegarantin in vilket innebär att löner för klubbens spelare och ledare betalas av staten (Länsstyrelsen). I slutändan hamnar notan hos skattebetalarna.

I samband med det blir också lönerna offentliga och nu har VLT tagit del av lönerna.

Det visar bland annat att flera av spelarna ligger strax under eller till och med över 100 000 kronor i månaden. Mest tjänar assisterande lagkaptenen Jeremy Williams med 102 400.

Och lönerna kan vara ännu högre. Siffrorna är spelarnas fasta löner, eventuella sign on/off-bonusar är inte inkluderade. Kostnaden för ett helt kontrakt kan därmed vara ännu större.

”De är vansinniga”

VLT:s sportchef Pasi Hiirikoski och hockeyreporter Kevin Johansson har snabbanalyserat löneavslöjandet i VIK Hockey:

– För mig är det också chockerande att se att sparkade tränaren (Martin) Filander togs in på en så hög lönenivå som en total coachrookie i hockeyallsvenskan, säger Hiirikoski.

– Spontant är de två absolut värsta kontrakten Ville Korhonens och Vitali Kovals. Med facit i hand är de vansinniga, säger Johansson till VLT.