Bok avslöjar spelet bakom Miracle on Ice

HOCKEY

Leksand skapade vad många kallade det nya "Miracle on ice" när man tog steget upp till SHL.

Men hur nära var egentligen Leksand att gå i konkurs i november? Hur jobbade styrelsen, och hur såg spelarna på det hela?

Klubben väljer nu att avslöja spelet bakom 'miraklet' i en bok.

– Det är många som öppnar sig och lägger korten på bordet, säger marknadschefen Patric Skoglund.

Leksand låg efter en blytung start av säsongen länge i botten av den allsvenska tabellen.

I november fick tränarna Sjur Robert Nilsen och Johan Rosén sparken – och ersattes av Per-Erik "Perra" Johnsson.

Klubben uppgavs också vara nära konkurs.

Vändningen var nästintill osannolik. Och i våras kunde laget med "Perra" i spetsen fira en SHL-plats efter att ha vunnit över Modo i kvalet.

Nu väljer Leksand att dokumentera idrottsmiraklet genom en bok. Man kommer bland annat få veta hur nära konkurs Leksand egentligen var i november, hur styrelsearbetet gick till och om tränarbytena under säsongen. Tränare, ledare, styrelsen och spelare kommer att berätta.

"Det avslöjas väldigt mycket"

– Vi känner från föreningen att det är många som är nyfikna och vill veta vad det egentligen var som hände i föreningen. Vi kommer till och med släppa på banksekretessen, vilket jag inte tror är så vanligt. Det avslöjas väldigt mycket i boken, säger marknadschefen Patric Skoglund.

Boken som Skoglund uppskattar landar på över 200 sidor, skrivs av författaren Daniel Nilsson Padilla, och kommer släppas 22 september – samma dag som Leksand har premiär hemma mot Djurgården.

ARTIKELN HANDLAR OM