Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Nån måste göra mål i Pittsburgh

De måste börja att göra mål – annars tar Nashville hem finalserien

Publicerad:

PITTSBURGH. Jevgenij Malkin lovar att polar’n Phil Kessel gör mål i natt.

Well, nån i Penguins måste börja göra det.

Annars kommer Nashville Predators vinna den här Stanley Cup-finalen.

Återigen har vi fått en påminnelse om hur förbluff­ande snabbt allt kan kastas om i hockeyns största och mest ­betydelsefulla show.

För precis en vecka sedan gick regerande mästarna från Pittsburgh upp i 2–0-ledning i Stanley Cup-finalen och den allmänna känslan var att regerande mästarna mycket väl skulle kunna ”svepa” poplaget från Music City.

Visst, Predators spelade bra, men det hjälpte ju inte – medan opportunistiska pingviner inte behövde mer än några minuter med tryck i offensiv för att avgöra matcherna. 

Nu är det precis tvärtom.

Nashville har vunnit två raka hemma och Pittsburgh kan inte göra mål längre – inte ens när de spelar så bra som i den fjärde matchen i måndags.

Han höll ren och skär Hasek-klass

I hög utsträckning beror det förstås på att Pekka Rinne åter blivit demonisk i kassen: några av räddningarna hemma i kokande Bridgestone Arena i den fjärde matchen höll ren och skär Dominik Hasek-klass och kommer räknas som klassiker även om flera decennier. 

Men inte bara.

Penguins skjuter för lite också – och emellanåt även för dåligt. Det är aningen ofattbart med tanke på vilka de ­faktiskt har på isen, men likafullt sant.

Ska de ha en chans att vinna den femte ronden i natt och skaffa sig slagläge i serien – i stället för att tvingas åka tillbaka till ­Tennessee med kniven mot strupen – måste det bli ändring på det.

Och enligt Jevgenij Malkin är det Phil Kessel – som hittills haft en mycket beskedlig final – som kommer ta hand om den detaljen. 

– Phil gillar att spela i svåra situationer och kommer göra mål nu. Jag menar, det är hans tur nu, sa den ryske superstjärnan dagen före årets hittills viktigaste match.

Ja, bara nån gör det.

Annars reduceras chansen att bärga andra raka titeln till en hopplös bön. 

Nashville, å sin sida, ska förstås bara försöka fortsätta på samma sätt som tidigare.

Varit bäst i alla fyra matcher

Spelmässigt har de varit bästa laget på banan fyra matcher i rad och när de nu sätter chanserna – samtidigt som akrobaten från Kempele stängt sin målbur med kätting och hänglås – är de helt uppenbart ­extremt svåra att hantera.

Om de vinner i natt är det i och för sig långt ifrån givet att de tar också sjätte matchen i Bridgestone Arena på söndag; tvärtom, vi har sett mer ärrade lag än Nashville Predators få frossa och mjukost i knäna när de har den mytomspunna Stanley Cup-bucklan ­inom räckhåll.

Men de skulle få chansen och det är väldigt mycket bättre än att inte få den.

avPer Bjurman

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM