Läck efter debuten: ”Lång väg till pucken”

avSimon Sjöstrand

Foto: TT

Tre insläppta mål – men tät när det gällde som mest.

Eddie Läck, 29, blandade och gav i landslagsdebuten.

– Det var lite ovant med stor plan, säger målvakten efter 4–3 i träningsmatchen mot Ryssland.

Den svenska VM-truppen är ännu inte spikad, men är redan fullproppad med NHL-stjärnor.

Hittills har 15 spelare tackat ja, däribland Carolina Hurricanes-keepern Eddie Läck, 29 – som debuterade i A-landslaget i träningsmötet med Ryssland på torsdagen.

Resultatet?

Tre insläppta mål, men hållen nolla både i tredje perioden och i förlängningen i 4–3-segern.

”Småpirrigt”

– Det var lite småpirrigt. Det kändes inte som en Stanley Cup-final direkt, men att det var något speciellt kände man ju. Jag var taggad, skönt att vi kunde komma in i en vinnande cirkel direkt, säger Läck, som har en tung säsong bakom sig.

Först råkade han ut för en hjärnskakning och blev borta från matchspel i tre månader, och när han väl var tillbaka fick han en ordentlig hårtork av tränaren Bill Peters som rasade offentligt efter att Läck släppt in 4 mål på 16 skott mot Arizona.

Målvakten hann ändå spela 20 NHL-matcher (140 totalt i karriären) och landade på 90,2 i räddningsprocent.

29-åringen hade inte spelat på stor rink på många år och hade lite problem att navigera rätt på isen på torsdagen.

– Ja, det var en jäkla lång väg att åka bakom målet och stoppa pucken och allt det där. Det kändes som att jag hade en hel plan att spela på, skrattar Läck.

– Där borta (i NHL) går jag ut och spelar på varje puck. Här får jag avvakta mer och avväga när jag kan gå ut och inte. Det var lite ovant i början.

Ingripandet vid Rysslands 2–0-mål i första perioden lämnade mer att önska. Victor Antipin drog i väg ett halvdant skott, som smet in under armen på den svenske målvakten.

”Skulle haft den”

– Det är klart att jag skulle haft den. Sådana mål vill man bara sopa undan, särskilt så här innan VM. Det blir att kolla video och se vad man kan göra bättre.

Hur betygsätter du annars din landslagsdebut?

– Ouff, jag vet inte om jag vill sätta betyg på mig själv (skratt). Men jag tycker att jag spelade bra, förutom vid 0–2-målet.

29-åringen fick beröm av assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.

– Det var jättekul att se honom, och bra att han fick en match. Han hade ju inte stått på ett tag. Alltid skönt som målis att få vinna första matchen när du är i en ny situation. Då blir man större automatiskt, säger Popovic.

Eddie Läck var uttagen till truppen även för tre år sedan men tvingades avböja på grund av ryggproblem, och i fjol petades han från VM-truppen i sista stund.

”Tänker inte på det”

Nu ska han ta upp kampen med KHL-målvakterna Viktor Fasth (CSKA Moskva) och Niklas Svedberg (Salavat Yulaev Ufa).

Hur stora chanser har du att bli förstekeeper i VM?

– Jag tänker inte så mycket på det utan tar det dag för dag. Vi har tre bra målvakter, så jag försöker göra det jag kan för att hjälpa laget. Säger de att jag ska spela så gör jag det och ska göra så bra ifrån mig som möjligt.

Nu har du chansen att bli VM:s bästa coach!

▪▪▪ Klicka här och utmana dina vänner!

ARTIKELN HANDLAR OM