Björn Hellkvist lämnar Leksand för Björklöven

Publicerad 2024-04-26

Sportbladet har tidigare avslöjat Björklövens intresse för Leksands tidigare tränare Björn Hellkvist, 47.

Nu är det bekräftat att han blir Umeå-lagets nya huvudtränare.

– Jag flyttar inte till Umeå för att gå till någon final. Jag flyttar för att vinna, säger han i ett klipp i Björklövens sociala medier.

Följ ämnen

I slutet av oktober förra året tvingades Hellkvist sjukskriva sig från Leksand och klubbens assisterande tränare fick istället leda laget. Lagom till kvartsfinalen mot Frölunda kom han tillbaka, då som scout.

Nu är det bekräftat att han tar över som tränare för Björklöven.

Björn Hellkvist.

– Jag brinner för projekt och det här är en stor och härlig utmaning. Ett projekt är inte slut för att man når framgång utan det är det slutgiltiga målet som är det viktiga, säger Björn Hellkvist till Björklövens hemsida.

Hellkvist tar därmed över efter Viktor Stråhle som fick sparken efter en misslyckad säsong. Kontraktet är skrivet över ett år och Hellkvist kommer därmed att ”hyras in” under sista året på sitt Leksandskontrakt.

”Kommer hyras ut”

– Jag har i samråd med Björn kommit överens om att han inte kommer träna Leksands IF nästa säsong i SHL. Björn kommer hyras ut under sista året på sitt kontrakt vilket känns som en bra lösning för alla parter. Vi hade en bra andra del av säsongen med det ledarteam som tillkom efter det att Björn tvingades sjukskriva sig och vi tror på att få fortsätta med detta team så intakt som möjligt som det bästa för Leksands IF, säger Thomas Johansson, General Manager, till Leksands hemsida.

47-åringen ledde Leksand till två SM-kvartsfinaler, två åttondelsfinaler samt en CHL-kvartsfinal.