Tommy Boustedt: ”Svensk ishockey har blivit bandy”

Tommy Boustedt kritiserar regeländringarna och de höjda straffen inom svensk ishockey.

Den tidigare generalsekreteraren vill se att utbildningen av spelarna förändras.

– Tar man bort känslorna så är det inte ishockey längre, då är det bandy på liten yta, säger han i podden Sportstudion.

Tommy Boustedt tycker att ishockeyn har förändrats till det sämre.

Den välmeriterade ishockeyledaren poängterar att känslorna är viktiga för underhållningen.

– Hockeyns genomslag i Sverige kom under 1940-talet, det var ju VM i Stockholm och då var vi en bandynation. Det folk gick igång på var just det här med fart, fläkt och känslor. Det fanns ett visst mått av gladiatorspel inom ishockeyn. Det är det som gjorde att ishockeyn gick om bandyn och växte. Tar man bort känslorna så är det inte ishockey längre, då är det bandy på liten yta, säger Tommy Boustedt.

”Förändra inte karaktären”

Det är i podcasten Sportstudion med Claes Åkeson och Ricard Norman, som Tommy Boustedt delger sina åsikter.

För att få en förändring på ishockeyn ur skadesynpunkt och få mer ”old school hockey”, så vill han se utbildning när det gäller närkampsspelet, både att dela ut tacklingar men också att undvika och ta emot dem.

– Vi vill inte ha huvudskadorna och tjuvsmällar, men det är inte säkert att det bästa sättet att bli av med det är att totalt förändra spelets karaktär. Vi hade inte så mycket skador på det här sättet förr i tiden, det berodde på att alla var utbildade att se upp och se sig om och vara beredda, säger Tommy Boustedt.

”Bil på motorväg”

Bara de senaste veckorna har Sebastian Erixon i Färjestad tvingats sluta på grund av hjärnskakning och Jacob Josefson i Djurgården riskerar att missa hela säsongen på grund av sina symtom.

Utan att gå in på just de exemplen, så ger Tommy Boustedt sin generella syn på problematiken.

– Det är som när du är ute och kör bil på motorvägen, du kan inte sitta och fibbla med telefonen, titta på något annat eller läsa tidningen. Du måste vara vaksam och se dig om när du kör bil. Det är samma med ishockey, för du kan inte åka och stirra på pucken och tro att man är fredad där ute på sättet som många tyvärr tror i dag, säger Tommy Boustedt.

Nya toppjobb

Tommy Boustedt med en lång framgångsrik tränarkarriär och en tv-expertkarriär, var generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet 2014–2020.

Nu 62-årige Tommy Boustedt är senior advisor i danska ishockeyförbundet och Europa-scout åt Detroit Red Wings.

I augusti kvalade Danmark in till OS i Peking med NHL-stjärnor som Lars Eller, Niolaj Ehlers, Oliver Bjorkstrand och Frans Nielsen.

Tommy Boustedt.
Tommy Boustedt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!