Fick licens – trots skulder till spelare

IK Pantern fick sin elitlicens beviljad och får spela i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Detta trots att klubben har skulder till sina egna spelare.

– För mig handlar det inte om pengar, för mig är det en principsak, säger en av lagets tidigare spelare, Jakob Karlsson, till Sportbladet.

Efter flera turer fram och tillbaka kom i går (fredag) beskedet att IK Pantern beviljas elitlicens och får spela i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Den 21 juni – efter den egentligen deadlinen – inkom klubben med en komplett årsredovisning som visade ett eget kapital på en miljon kronor, vilket är minimikravet enligt Svenska Ishockeyförbundets stadgar.

Samtidigt dras IK Pantern med skulder – till sina egna spelare.

Redan i vintras rapporterade Sydsvenskan att klubben inte haft råd att betala ut spelarnas pensioner, men där och då lovade ordföranden Mattias Schönhult att ta tag i problemet.

– Vår avsikt är att det ska vara löst inom en vecka, sa han då.

”Saknas pengar”

Men problemet kvarstår.

28-årige centern Jakob Karlsson, numer i Vimmerby HC, berättar för Sportbladet att han är en av dem som fortfarande inte fått sina pensionspengar utbetalda. Förra säsongen var han utlånad till IK Oskarshamn men eftersom han formellt tillhörde Pantern fick han sin lön utbetald av klubben.

– Men om jag bara ser till mitt pensionskonto så saknas det inbetalningar, säger han.

– Pengarna har dragits från lönen, men inbetalningarna från Folksam har släpat efter betänkligt. När jag kollade i går hade jag fått in premier på knappt 9 000 kronor. Det borde vara 28 680 kronor, säger Karlsson.

Enligt kollektivavtalet ska spelare som tjänar mer än 10 000 kronor ha sex procent av sin lön insatt på ett pensionskonto, men i IK Panterns fall har detta alltså inte uppfyllts.

– För mig handlar det inte om pengar, för mig är det en principsak. Jag fattar att Pantern har det kärvt med ekonomin, men det handlar ändå om att följa reglerna, säger Jakob Karlsson.

”Varit lite rörigt”

IK Panterns ordförande, Mattias Schönhult, bekräftar att man släpar efter i betalningarna.

– Ja, det är en del betalningar som vi inte har fått i väg, på grund av det här beslutet från förbundet som kom så pass sent som det gjorde. Men nu har vi fått ett positivt besked och på måndag är blir fullt ös med att ta tag i de kostnader som ligger.

Hur stor är skulden totalt?

– Jag har den inte i huvudet men tror att det handlar om cirka 70 000 kronor.

Det är alltså flera spelare som saknar sina pengar?

– Ja, ett antal spelare. Det har varit lite rörigt med det där. I samband med att vi fick invänta besked gällande elitlicens var vi tvunget att bromsa de här betalningarna. Hade vi tvångsdegraderats så hade ju alla spelarkontrakt rivits upp och vi hade hamnat i ett helt annat läge.

Men du kan garantera att spelarna kommer få sina pengar snart?

– Absolut, vi ska ta tag i detta på måndag, säger Schönhult.

”Nämndens beslut”

Jakob Karlsson tycker det är märkligt att Pantern – som med nöd och näppe nådde upp till ett eget kapital på en miljon kronor – beviljas elitlicens trots att man samtidigt dras med skulder till sina egna spelare.

Mattias Schönhult säger att skulderna fanns med i den årsredovisning klubben lämnade in till förbundet.

– Ja, allt som står i redovisningen stämmer överens med hur verkligheten ser ut. Förbundets nämnd beslutade att bevilja oss dispens trots detta, säger han.

Lars Nylund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundets appellationsnämnd, säger att pensionsskulderna inte togs i beaktning när de beslutade att ge Pantern fortsatt elitlicens.

– Klart att en förening har tillgångar och skulder, men då djupt in i en årsredovisning går vi aldrig, säger

Det är alltså bara eget kapital ni grundar ert beslut på?

– Svar ja.

I ett sms skriver Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico (spelarnas intresseorganisation som utgör spelarfacket tillsammans med Unionen), så här om situationen:

”Vi tycker att alla spelares uteblivna pensioner och ersättningar självklart ska vara reglerade snarast möjligt. Den processen är i gång via Unionen och vi har fått information om att detta ska regleras så snart som möjligt vilket förhoppningsvis är nästa vecka. Vi tycker det är bra att IK Pantern blir kvar i hockeyallsvenskan då spelarna får spela där det är tänkt i stället för att kanske stå utan ett jobb och få leta nytt. Men IK Pantern ska självklart göra rätt för sig gentemot alla spelare”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!