Boork slår tillbaka mot SVT-experten: "Liten kunskap"

Damkronornas förbundskapten om de dåliga resultaten och varför han inte känner någon stress

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
HOCKEY

För Leif Boork väntar en ödesvecka, om man lyssnar på SVT:s expert Mikael Renberg.

Men Damkronornas förbundskapten menar att de kritiserade resultaten har sin förklaring i matchandet av laget – och lovar samtidigt inga större VM-framgångar.

– Om jag tillåts säga det själv så tycker jag att vi har tagit kloka beslut, även om det gjort att vi fått en del stryk och kritik, säger han.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

Damkronorna har sedan september spelat 14 landskamper.

Det har blivit sex förluster mot Finland, dubbla förluster mot Kanada, förlust mot USA, Schweiz, Tyskland och Ryssland. Det har blivit tre vinster; mot Ryssland, Tjeckien och på straffar mot Tyskland.

Förbundskaptenen Leif Boork är väl medveten om den inte så smickrande statistiken.

”Jag är den första att säga det”

– Jag är den första att säga att vi inte har haft så imponerande resultat på det sättet. Men när vi förlorade i Tyskland (turnering i januari) mot Tyskland och Schweiz hade de, och Tjeckien, OS-läger och låg med stora trupper länge. Vi kom in direkt från nyår, flera hade inte varit på is, och vi är inte så bra att vi bara kan gå ut och slå de här länderna. Men jag tror att vi har en växel till och att vi kommer att komma väl förberedda till VM.

I veckan väntar de sista landskamperna innan det VM-förberedande lägret i samband med mästerskapet. Under onsdagen och torsdagen ställs Sverige mot vinstmaskinen Finland medan det på lördag är Ryssland som står för motståndet.

Boork berättar att han under året inte matchat det bästa laget – utan att han vill att alla spelare är lika förberedda inför kommande mästerskap. Likadant upplägg kommer han ha den här veckan.

– Vi har försökt att matcha alla spelare mot internationellt motstånd och inte drivit laget så hårt. I VM vill vi inte stå och falla med vissa spelare som fått förtroende. Dyker skador upp, som det tyvärr gjort innan, så ska andra spelare vara vana att spela de här matcherna.

Får kritik av Renberg

Kan man kräva segrar?

– Haha, det kan man alltid göra men jag tycker ändå inte att det är helt avgörande. Det hade klart varit skönt, så att man känner att spelet är på väg.

En som kräver just segrar den här veckan är SVT:s expert Mikael Renberg. Han säger i SVT att det inte känns bra att topplagen rusat iväg och att Sverige nu närmast tampas med länder som Tjeckien och Tyskland.

Om det inte blir någon seger på de tre matcherna vill han se ett skifte.

– Då tycker jag inte att man ska ha kvar Leif Boork. Det här är en resultatbaserad business. Han behöver resultat om han ska sitta kvar som förbundskapten och få göra ett OS med de här tjejerna, säger Renberg.

Leif Boork tar inte så hårt på kritiken.

– Vi vet väldigt väl vad håller på med och har mästerskap i siktet. Vi förankrar våra resonemang med SOK och hos förbundet och jag känner mig trygg i det. Jag tycker inte att vi ska känna oss stressade av det. Han har en uppgift som expert att ha åsikter men jag tycker att de flesta är för dåligt insatta. Kunskapen om vad vi gör, hur vi resonerar, hur vi matchar laget och vad vi säger till spelarna är väldigt liten. Om jag tillåts säga det själv så tycker jag att vi har tagit kloka beslut, även om det gjort att vi fått en del stryk och kritik. Men vi vet att det är viktigt att prestera i mästerskap.., säger Boork.

”Vad är dåligt?”

Om det skulle gå dåligt i VM – hur ställer du dig till din roll då i och med att OS bara är ett år bort?

– Vad är dåligt? Det är därför jag försöker poängtera att vi är fyra, femma, sexa i världen och slåss mot de lagen. Hur mycket folk än kräver att vi ska vinna så har vi ett spännande ungt tjeckiskt lag, vi har ett Tyskland som klivit upp ett snäpp och har jättebra målvakter. Vi har ett Schweiz som har collegespelare som är toppspelare i världen. När de spelarna då kommer och leder sina lag i ett VM så är det absolut lag som vi kommer att ha fullt upp med. Jag kan inte garantera något. Allt jag kan lova är att vi ska komma väl förberedda och att alla spelare ska känna igen sig i ett VM med den mentala pressen och allt det innebär att spela mästerskap. Hur mycket det än pratas hit och dit tänker jag inte hänga med i det snacket.

– Våra mål är VM och OS. Det är i OS vi ska försöka nå högsta möjliga topp.

Sverige möter Finland 18.30 ikväll i den första av tre landskamper i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM