Pittsburghs kross – nollade Nashville

”Vi gjorde vårt klart bästa match”

PITTSBURGH. Knockout!

Pittsburgh körde över Nashville så det visslade om det hemma i PPG Paints Arena i natt.

Slutsiffror: 6–0. 

– Vi gjorde vår klart bästa match. Nu ska vi åka till Nashville och spela på samma sätt, säger Patric Hörnqvist,  en seger från andra raka titeln.

Den pågående Stanley Cup-finalen fortsätter ställa alla kalkyler och prognoser på huvudet – gång på gång.

Efter de två segrarna hemma i Bridgestone Arena kändes det som att Nashville hade lite momentum och kanske skulle kunna ”sno” en match även i Pittsburgh.

Men sannerligen inte.

De var aldrig ens i närheten i den femte finalen i natt.

Regerande mästarna satte ner foten direkt, började spela som om det vore 2016 igen, gick upp till 3–0 i första perioden och hade 6–0-ledning när signalen gick för paus nummer två.  

Då var det ”Game Over” – sedan länge. 

– Ja, det har var lätt vår bästa match i serien, säger Patric Hörnqvist när han möter svensk media i ett uppspelt omklädningsrum efteråt.

– Vi kom ut med ett helt annat självförtroende. Vi var överallt på isen, stressade deras backar och såg till att de inte fick någon tid alls. Dessutom gjorde vi powerplay-mål direkt, efter att vårt powerplay inte fungerat så bra tidigare i finalen. Då gick hela arenan bananas och vi fick en jäkla boost.

Sedan följde en transportsträcka till tredjeperiod då det mest tjafsades och bråkades. Bland annat fortsatte ”det svenska inbördeskriget” då Carl Hagelin och Viktor Arvidsson drabbade samman i ett regelrätt slagsmål och började ösa knytnävsslag mot varandra.

Tre assist av Crosby

Sidney Crosby svarade för ännu en monstruös insats, assisterade mästerligt till tre av målen och är återigen en av de hetaste het Conn Smythe-kandidaterna. 

– Jag tycker han var vår bäste spelare redan i Nashville, det är han och ”Geno” (Malkin) som burit oss genom hela slutspelet. Det är därför de ligger där uppe i skytteligan med 30 pinnar var, fortsätter ”Bengan”. 

Precis,  även Evgeni Malkin briljerade, prickade in ett eget mål och stod för en av finalens framspelningar när backveteranen Ron Hainsey fick för sig att han var Bobby Orr.

– Ja, skrockar Hörnqvist, Hainsey körde ”coast-to-coast” med nån passning emellan och la pucken i tom kasse. Men det startade nog faktiskt där för oss ikväll. Med backarna. De levererade pucken lite snabbare till våra forwards och följde de med upp i anfallen. När de gör så kommer vi med fem man hela tiden, då spelar det ingen roll att vi tappar någon puck för vi är alltid i fejset på dem.

Samtidigt gjorde Nashville sin hittills sämsta match i finalen — och kanske hela slutspelet.

Rinne utbytt igen

Pekka Rinne hade ännu en mindre lyckad kväll i PPG Paints och ersattes av unge landsmannen Juuse Saros efter en period, men det var ingen annan bland gästerna som precis briljerade heller. Inte ens den omtalade backkvartetten kom upp i normal standard. 

– Men nu börjar den riktiga hockeyn...vi måste ta hand om det här i vår egen hall, säger P.K Subban, brutalt utbuad varje gång han rörde pucken i natt.

Ja, gör de inte det är finalen över på söndag och Pittsburgh Stanley Cup-mästare för andra matchen i rad.

– Vi ska åka dit och spela på samma sätt. Då gillar jag våra chanser, konstaterar Hörnqvist.

– Men de har stått upp bra i fyra matcher och vi vet att det kommer bli väldigt svårt. 

Eller som lagkamraten Malkin uttrycker det:

– Vi är nära men ändå långt borta.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Resultatservice
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!