Skrällen: Svensken tillbaka i NHL-laget

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYR ÅN
Jhonas Enroth i Tre Kronor-tröjan.

avAndreas Käck

HOCKEY

Den 5 december valde Toronto Maple Leafs att göra sig av med Jhonas Enroth.

Nu är han, mycket oväntat, tillbaka i laget.

Toronto meddelar att de kallar tillbaka den svenske målvakten från sitt farmarlag.

Jhonas Enroth har spelat i NHL sedan säsongen 2009/10.

Men den Huddinge-fostrade svenskmålvakten har aldrig lyckats lägga beslag på positionen som förstekeeper utan har som mest gjort 37 framträdanden under en och samma säsong (2014/15, i Buffalo Sabres).

Ratades

Inför den här säsongen trejdades han till Toronto, tänkt som back-up till dansken Frederik Andersen. Men Enroth fick en blytung start på säsongen och hade på sina sex spelade matcher den mindre smickrande statistiken 3,94 insläppta mål per match och 87,2 i räddningsprocent.

Den 5 december meddelade Toronto att man gör sig av med svensken. De placerade Enroth på ”waivers”, vilket innebar att övriga NHL-lag hade 24 timmar på sig att plocka honom. Men inget lag nappade – och Enroth förpassades därför till Torontos farmarlag, Marlies i AHL.

Oväntad vändning

Nu kallas han tillbaka till NHL.

Anledningen tycks vara att finländske Karri Rämö, som fick ett tryout kontrakt med klubben, har haft stora problem i sina matcher i AHL-laget Marlies och att man nu vill låta 22-årige Antoine Bibeau ta hand om förstaspaden där.

Enroth tar därmed klivet tillbaka till NHL, till laget där han bevisligen inte längre är önskvärd, som uttalad reservmålvakt bakom numera givne ettan Frederik Andersen.

ARTIKELN HANDLAR OM