Sparkades – och stal klubbens slipmaskin

Svenske tränaren i blåsväder i Gdansk – i tvist med polska klubben som hotar med fängelse

1 av 9 | Foto: Jerry Windahl / AFTONBLADET / 6866
Peter Ekroth i SSK 1986.
HOCKEY

Han fick sparken, hämnades genom att stjäla en slipmaskin – och hotas nu med tio års fängelse.

Hockeytränaren Peter Ekroth har hamnat i en stökig tvist med polska elitklubben Gdansk.

– Det låter värre än vad det är, säger hockeytränaren till Sportbladet.

Det blev inte riktigt som Peter Ekroth hade tänkt sig när han i våras inledde ett nytt hockeyprojekt i Polen. 56-åringen har tidigare vunnit SM-guld som spelare i Södertälje på 80-talet och haft uppdraget som förbundskapten för det polska landslaget.

I maj skulle ett nytt äventyr börja då han skrev på för elitlaget MH Automatyka Gdansk – en nystartad förening med endast tre år på nacken.

Men resultaten har inte motsvarat förväntningarna och i början av december fick Peter Ekroth sparken av ledningen.

Efterspelet har lett till en rejäl soppa och en trist historia för alla inblandade.

– Jag fick gå efter tre månader, och det är inte så mycket att säga om det. Men nu försöker de sätta alla käppar de kan i hjulen på mig, säger Peter Ekroth.

Kostade 35 0000

Tränaren förklarar att ledningen i Gdansk försöker smita undan att betala ut den lön klubben är skyldig svensken då kontraktet fortfarande ska gälla. Ekroth utger sig för att ha blivit riktigt illa behandlad.

– Jag kan inte säga så mycket egentligen, det ligger hos min advokat, men jag har en tvist med dem som inte blivit löst sedan de sa upp avtalet. Det har varit en jäkligt jobbig tid. De försöker hoppa av avtalet, samarbetet och allt vad det heter. Det har varit en olustig tid för mig.

Ekroth valde mitt i sin besvikelse att ta till drastiska åtgärder. I samband med att han lämnade klubben valde han att ta med sig en slipmaskin, som enligt polsk media har ett värde av 16 000 Zloty, motsvarande drygt 35 000 kronor.

– Det där låter värre än verkligheten, säger Ekroth men medger ändå att han tog slipmaskinen.

– Man kan ifrågasätta om den blev stulen, eller vad som hände. Men det finns en förklaring. Det var bara en dum grej. Hela upprinnelsen till det var hur de har betett sig mot mig. De hotade mig med både det ena och det andra, slängde ut mig ur lägenheten, och så vidare – man blev desperat på något sätt.

”Ville jävlas med dem”

– Jag fick bara för mig att jävlas tillbaka. Hur dumt det än var. De hade match på tisdagen och jag ville jävlas med dem inför den.

Men du har lämnat tillbaka den nu?

– Ja, ja, de fick tillbaka den på en gång. Inga konstigheter.

Enligt polsk medier har Ekroth nu blivit hotad med tio års fängelse (!) för stölden. Men Ekroth är lugn och menar att allt är tomma hot från klubbledningen.

Stölden ledde till en polisanmälan, men utan påföljder.

– Jag har blivit frikänd och fått gå utan böter. Jag hoppas att det inte blir allvarligare än så.

Ekroth är nu hemma i Sverige i Oskarshamn. Det enda som återstår nu är en rättegångsprocess där han ställer MH Automatyka Gdansk inför rätta så han får den lön han anser sig ha rätt till.

– Jag har en ekonomisk historia med dem som inte är löst. Eftersom de avslutade kontraktet måste de betala, men de vill köra en fuling. Men jag kan inte säga mer, det ligger hos advokaten just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM