Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Allt talar för att de går hela vägen

Foto: Bildbyrån

Dags för kvartsfinaler och de skulle kunna vara SM-finaler hela bunten.

Det är giganternas kamp direkt.

Med ett undantag:

Allt talar för att Växjö går hela vägen.

Ja, vilka kvartar slutspelet har fått.

Frölunda-Skellefteå som är en repris på SM-finalen förra året. Den känns helt öppen.

Och klassikermötet HV71-Färjestad, som var SHL:s giganter innan Skellefteå och Frölunda tog över och som mötts i två SM-finaler under ett 2000-tal där värmlänningarna tagit fyra SM-guld mot HV71:s tre. HV som jag ändå ser som klara favoriter den här gången och största guldkandidaten efter Växjö.

Lägg till Brynäs-Linköping. Poängkungarnas krig och helt öppet på papperet.

Det är bara Växjö-Malmö som jag känner mig helt säker på.

Överväldigande statistik

Växjö är kanske inte vackrast, men de är störst och bäst när de startar hemma mot skåningarna på fredag.

Malmö kommer med färskare matchtempo i benen, men möter ett Växjö som kunnat vila alla småskavanker och träna för ytterligare en dryg månads hockeyspelande

Dessutom:

Mer talar för Växjö i detta slutspel än att de har det bästa laget på papperet.

De har en överväldigande historisk statistik på sin sida också.

På de sjutton SM-finaler som spelats sedan millenieskiftet år 2000 har seriegraren tagit hem SM-guldet elva (11) gånger. Det är 65 procent av alla möjliga SM-guld. Jag hajade själv till över den enorma överlägsenheten för serieettan när jag gick igenom alla mästare och seriesegrare samma år. Det har ju varit enormt jämnt i toppen många gånger.

Men tabellen ljuger inte och seriesegern ger ett mentalt övertag och hemmaplansfördel ända in i kaklet. Och hittills under 2000-talet har det inte blivit en enda riktig slutspelsskräll.

Inget lag utanför topp fyra har gått hela vägen på de sjutton säsonger som spelats. Serietvåan, -trean och -fyran har vunnit övriga gånger. Två gånger vardera.

Skellefteå slår ut Frölunda

Jag tror på någon mindre skräll i kvartarna, som att sexan Skellefteå slår ut trean Frölunda.

En repris på fjolårets SM-final och naturligtvis en av de hetaste kvartarna. Och de regerande mästarna kan försvinna direkt. Även om tabellen sällan ljuger, så tror jag Skellefteå är bättre än sjätteplatsen de hamnade på till slut. Att det finns mer att hämta ur ett lag som vimlar av matchvinnartyper och som spelat sex raka SM-finaler.

Samtidigt har Frölunda gjort en ny fantastiskt säsong efter att ha tappat halva laget efter SM-guldet i fjol, inklusive de två slutspelskungarna Ryan Lasch och Artturi Lehkonen.

Samtidigt är jag glad att sjuan Färjestad och åttan Malmö gick till kvartsfinal. Det är första gången det händer sedan påhittet med play in infördes.

Det är klart att många gillar dessa åttondelsfinaler och speciellt lagen som kommer nia och tia och får en andra chans. Och visst var det en fantastisk kamp mellan Färjestad och Djurgården - det tyckte jag också - som får många att applådera den här skrivborskonstruktionen.

Men särskilt sportslig rättvisa är det inte. Är man sjua eller åtta efter 52 omgångar har man förtjänat att gå till en kvartsfinal och inte riskera åka ut i en så chansartad matchserie som bäst av tre.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM