Klart: NHL-spelarna stoppas från OS

Publicerad 2017-04-03

OS-hockeyn blir många stjärnor fattigare.

Det nu står klart att NHL-spelare stoppas från turneringen i Pyeongchang nästa år.

”NHL slösar bort en stor möjlighet att marknadsföra ligan på den största scenen”, skriver en besviken Henrik Lundqvist på Twitter.

NHL, IOK (Internationella olympiska kommittén) och IIHF (Internationella ishockeyförbundet) kommer inte överens och nu står det till slut klart att OS blir utan NHL-spelare för första gången sedan 1994.

Huvudanledningen till att NHL inte vill skicka sina spelare till turneringen är att OS spelas mitt under NHL-säsongen som därmed måste ta ett långt uppehåll. NHL har också varit missnöjt med att IOK inte kunnat tänka sig att betala spelarförsäkringar och transportkostnader.

– Med respekt för de olympiska spelen så ser vi från ligans sida faktiskt inte nyttan med deltagandet, säger NHL:s vice kommissarie Bill Daly enligt nhl.com.

”Fullständig katastrof”

Beslutet är inte helt oväntat – men många spelare i den nordamerikanska ligan har under den senaste tidens diskussioner varit tydliga med att de vill åka. Svenske backstjärnan Erik Karlsson i Ottawa Senators har varit en av dem och efter beslutet var han rasande.

– Fullständig katastrof. Riktigt dåligt för hockeyn. Världens sämsta beslut. Så tråkigt att vi inte har något att säga till om, säger Karlsson till Expressen.

”Vilken besvikelse. NHL slösar bort en stor möjlighet att marknadsföra ligan på den största scenen. Men mest av allt är det en besvikelse för alla spelare som inte får vara med i det mest speciella äventyret inom idrotten”, skriver Henrik Lundqvist på Twitter.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg till TT:

– Det är väldigt synd för turneringen. Det har varit jättebra för hockeyn att ha det här flaggskeppet vart fjärde år med de absolut bästa spelarna. Och jag vet att spelarna absolut vill vara med, säger han.

Ovetjkin kan få åka

Men helt tomt på NHL-spelare kanske det inte blir ändå. Washington Capitals storstjärna Alexander Ovetjkin har tidigare sagt att han tänker vara med oavsett NHL:s beslut.

Klubbens ägare Ted Leonsis har ställt sig bakom ryssen.

– Om Alexander Ovetjkin, Braden Holtby och Nicklas Bäckström säger att de vill åka och representera sina länder, hur ska jag då kunna säga nej? Jag kanske får böter eller blir bestraffad på något sätt, men jag känner att jag är med Nick, Braden och Alex, har han sagt till nhl.com.

Följ ämnen i artikeln