Nicklas Lidström om ilskan: ”Blir förbannad”

”Blev uthängd och smutskastad...”

Tommy Salo, 48, sågades stenhårt efter OS-fiaskot mot Vitryssland 2002.

I sitt sommarprat rider Nicklas Lidström, 49, ut till försvar för sin förre lagkamrat.

– Det jag inte gillade var att en person blev uthängd och smutskastad. Det gör mig förbannad, besviken och ledsen, säger ”Lidas”.

Tommy Salo hade en lång och framgångsrik karriär som hockeymålvakt, men lär för all framtid bli ihågkommen för två enskilda ingripanden:

  • Straffräddningen som gav OS-guld 1994.
  • Jättetabben i fiaskot mot Vitryssland i OS 2002.

Det sistnämnda har förföljt Salo och lett till så pass mörka tankar att han ett tag övervägt självmord, har han nyligen berättat för Sportbladet.

Nu stöttas han av Nicklas Lidström.

I sitt sommarprat, som släpps på söndagsmorgonen, minns ”Lidas” tillbaka på fiaskot mot Vitryssland och hur han, i egenskap av lagkapten, påverkades av hatstormen mot Salo.

– Efter matchen mot Vitryssland var det knäpptyst i omklädningsrummet. Alla var i chock, man kände en enorm besvikelse, man skämdes och ville inte visa sig bland folk, säger ”Lidas”.

Tommy Salos tabbe mot Vitryssland.
Tommy Salos tabbe mot Vitryssland.

”Blev smutskastad”

Han fortsätter:

– Jag förstår fullt ut besvikelsen (bland fans och media) och håller absolut med om att vi misslyckades kapitalt. Men vi vinner och förlorar som ett lag. Det jag inte gillade var att en person (Salo) blev uthängd och smutskastad. Det gör mig förbannad, besviken och ledsen. VI hade alla ansvar i den matchen. Det är aldrig en person som bär ansvar för att ett lag förlorar.

Nicklas Lidström.
Nicklas Lidström.

”Högg i hjärtat”

I sitt sommarprat berättar Lidström också om uppoffringarna han tvingades göra som NHL-proffs. Att han inte kunde spendera speciellt mycket tid med sina fyra barn.

– Annika (Lidströms fru) fick ta huvudansvaret hemma. Jag kunde inte vabba och fredagsmys fanns det inte tid för. Vi spelade tre-fyra matcher i veckan, så man har missat en massa saker: skolaktiviteter, när barnen lärde sig cykla och tog sina första steg. I takt med att familjen växte blev det allt tuffare att lämna dem. Jag tror de flesta spelare i laget kände samma sak. Hugget i hjärtat när barnen ringde och undrade varför man inte var hemma. Men det var inget vi pratade om oss spelare emellan. Det finns en viss machokultur i omklädningsrummet, säger Nicklas Lidström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!