Modos stjärnvärvning på plats

”Jag är ingen Jesus”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Erik Mårtensson

ÖRNSKÖLDSVIK. Aleksi Heponiemi är ett av årets hetaste nyförvärv i hockeyallsvenskan.

I dag gjorde han sin första träning med Modo.

– De satsar på att gå upp i SHL igen och jag är här för att hjälpa dem, säger 21-åringen.

Han blev delad etta i poängligan när Finland vann JVM-guld 2019. Samma säsong öste han in 46 poäng på 50 matcher i den finska högstaligan – som 19-åring.

Förhoppningarna på Aleksi Heponiemi, 21, är av förklarliga skäl höga bland Modos supportrar.

– Jag vet inte... jag är definitivt ingen Jesus, säger han med ett skratt om ”frälsarstämpeln”.

Finländaren är utlånad från Florida Panthers och kom till Örnsköldsvik under onsdagskvällen. Under torsdagen genomförde han sitt första träningspass med sina nya lagkamrater i Fjällräven center.

Foto: Erik Mårtensson

”Ett av de bästa lagen i Sverige på det”

–Jag hoppas att jag kan bidra och att fansen kommer uppskatta mitt spel. Det är någonting jag har hört om Modo, att fansen är bra, säger han.

– Jag vet att det är ett jättebra ställe för unga spelare att utvecklas på. De är förmodligen ett av de bästa lagen i Sverige på det.

Fanns det intresse från andra svenska klubbar?

– Jag vet inte riktigt… jag är inte den som pratar med klubbarna. Men jag är glad och tacksam för att Modo ville ha mig.

Heponiemi har hunnit se sig om i arenan och är imponerad av Ö-viksklubbens faciliteter. Dessutom har han koll på lagets nye tränare, landsmannen Ville Niemien, sedan tidigare.

– Han är bra med unga spelare och brinner verkligen för spelet och att utveckla spelare. Han är en mycket bra tränare.

”Det överraskade mig”

Förra säsongen spenderade Heponiemi i AHL-laget Springfield Thunderbirds. Där blev det dock endast 14 poäng (3+11) på 49 matcher.

– Spelet där är väldigt fysiskt och rinken väldigt liten. Det överraskade mig och det finns mycket för mig att förbättra som spelare. Nu är det bara att förbereda mig här och bli bättre.

Nu får du spela på stor is igen.

– Ja, det finns mer utrymme. Men hockeyn i Sverige är fortfarande snabb och det kommer göra mig bättre.

Sportchefen Fredrik Glader beskriver dig som en ”publikspelare”.

– Haha, förhoppningsvis kan jag vara det. Jag kommer jobba hårt och förhoppningsvis kan jag göra det inför fansen, säger Heponiemi som beskriver sig själv som en framspelare i första hand.

Kan lämna i november

– Han är redan väldigt välmeriterad. En av Finlands talanger som jag tror kommer ha en fantastiskt fin karriär framöver, säger Fredrik Glader.

Hur länge den unge forwarden blir kvar i Örnsköldsvik är dock för tidigt att säga. I november är tanken att han ska delta i NHL-lagets försäsongsläger, och därefter tas beslut om hans klubbadress för resten av säsongen.

Detsamma gäller för backen Jesper Lindgren, som lånas in från Toronto Maple Leafs organisation.

– De kommer att åka över på NHL-campen när den startar, sedan får vi ta det därifrån. Men de har ett kontrakt med oss hela säsongen. Tar de plats i NHL så önskar jag dem all lycka, då vet vi att vi har varit en del på vägen så att de är förberedda när de kommer dit. Gör de inte det så hoppas vi att de kommer tillbaka hit, säger Fredrik Glader.

I dag bestämdes det att hockeyallsvenskan startar den 2 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE