Skriver själv om enorma tragedin

Änkan om sorgen: ”Svårt att greppa”

Publicerad 2020-07-10

Colby Cave.

Tre månader har gått sedan NHL-spelaren Colby Cave avled, 25 år gammal.

Nu berättar hans fru Emily om sorgen.

”Jag saknar honom mer än ord kan beskriva”, skriver hon.

Följ ämnen
NHL

I en lång text som publiceras på ESPN skriver Emily Cave själv om mardrömmen som inleddes måndagen 6 april. Vid niotiden på kvällen började Colby klaga på huvudvärk. 14 timmar senare hade han förts akut till sjukhus i ambulanshelikopter och placerats på livsuppehållande behandling.

Fyra dagar senare avled han.

”Läkarna sa att han hade 50 procents chans att överleva, men jag förstod direkt att oddsen var sämre än så”, skriver Emily.

På grund av coronaviruset kunde läkarna inte släppa in henne i rummet där Colby vårdades.

”Jag minns att jag bad och bönade till läkarna och sa: ’Snälla, säg att han kommer att vakna’, men varje gång jag sa så möttes jag bara av en total tystnad. Det var så jobbigt att inte kunna vara vid hans sida de sista fyra dagarna.”

”Under den sista kvällen på sjukhuset hade jag varit på toaletten och i hallen på väg tillbaka till de anhörigas väntrum såg jag hur de kom med Colby för att köra tillbaka honom till hans rum. Han var bara några meter ifrån mig och allt jag ville göra var att springa dit och hålla hans hand, för jag hade inte sett eller rört honom sedan den där natten när de förde in honom i ambulanshelikoptern. Läkarna stoppade mig, knuffade tillbaka mig till väntrummet och stängde dörren, men jag kunde ändå se genom ett fönster hur de körde tillbaka honom till hans rum. Den stunden ger mig fortfarande kalla kårar flera gånger om dagen, även om jag inser att det inte var läkarnas fel.”

Tog kontakt via Instagram

I texten på ESPN berättar Emily hela historien om hur hon och Colby träffades. Att han började ”gilla” hennes bilder på Instagram och skicka meddelanden. Och att hon till en början bara ignorerade dem.

”Tydligen hade han sagt till sina lagkamrater i omklädningsrummet att: ’Jag kommer gifta mig med den här tjejen’. Men jag visste inte ens vem han var.”

Emily skriver också att hon ogillade tanken på att ge sig in i ett förhållande med en hockeyspelare, med allt vad det innebär. Men att när de väl träffades för fösta gången så klickade de med varandra direkt.

”Och då var det jag som sa till mina kompisar att jag kommer gifta mig med honom.”

”Svårt att greppa”

Så blev det.

Sommaren 2019 gifte sig Emily och Colby.

Nio månader senare togs han ifrån henne.

”Sorgen är fortfarande hopplöst svår att bära. Jag saknar honom mer än ord kan beskriva och det är än i dag svårt att greppa vad som faktiskt har hänt. Men jag har bestämt mig för att tillåta mig själv vara sårbar. För om jag inte hade varit öppen och ärlig med allt det här – med PTSD:n, med sorgen, med vår kärlekshistoria – hade jag inte kunnat fortsätta vara frun som Colby gifte sig med”, skriver Emily Cave.

Följ ämnen i artikeln