Förste NHL-spelaren att sluta upp bakom protesterna

HOCKEY

NEW YORK/STOCKHOLM. Nu har nationalsångsprotesterna i USA spridit sig även till ishockeyn.

Tampa Bay Lightnings JT Brown – en av blott 30 svarta spelare i NHL – valde inför nattens bortamatch mot Florida att sträcka en knuten näve över huvudet under framförandet av ”Star-Spangled Banner”.

Detta trots att han utsatts för hot.

– Jag vill hjälpa till att rikta uppmärksamheten mot frågor vi måste diskutera, säger JT Brown till Tampa Bay Times.

Foto: Wilfredo Lee / AP
JT Brown är den förste NHL-spelaren att protestera under nationalsången.

Till president Trumps offentliga vrede har åtskilliga spelare i amerikanska fotbollsligan NFL under höstens säsongsupptakt valt att protestera mot rasism och polisbrutalitet genom att knäböja, eller höja knutna nävar över huvudet, under framförandet av nationalsången före matcherna. 

Och i natt fick de alltså för första gången sällskap av en NHL-spelare.

Har hotats

27-årige Tampa-forwaraden JT Brown – ursprungligen från Minnesota och en av cirka 30 svarta spelare i ligan – har tidigare hotats bara för att ha pratat om att han vill protestera.

”Bäst för dig att du har ögon i nacken när du går på gatorna i Tampa”. ”Vi vet var ditt lag tränar, JT. Vi ses vid din bil vid parkeringen”. ”Vi vet var du bor, om du gör något så är din tid kommen”, har det till exempel stått på Twitter.

JT Brown trotsade hoten och valde inför bortamatchen mot Florida Panthers i BB&T Arena utanför Fort Lauderdale att höja en knuten näve över huvudet under framförandet av ”Star-Spangled Banner”.

– Jag ville göra nånting och visa mitt stöd. Det finns frågor vi måste prata om och jag hoppas jag kan hjälpa till att rikta uppmärksamhet på de frågorna, säger han till Tampa Bay Times.

Lagkamraternas stöd

Brown uppger att han har lagkamraternas helhjärtade stöd.

– Jag vet inte om alla delar mina åsikter men de har gett mig sin support.

Tampa Bay Lightning kommenterade händelsen i en pressrelease som släpptes efter matchen.

”Tampa Bay Lightning högtidlighåller ögonblicket innan matcherna då vi kan enas som samhälle och visa vördnad för flaggan som som representerar vår nation och de som har offrat sig för den. Samtidigt respekterar vi våra spelares individuella val när det gäller sociala och politiska frågor”, hette det.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Fem bästa svenska poängmakarna i NHL 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM