”Nu är vi inte lika ängsliga på isen”

HOCKEY

Fredrik Bremberg efter Djurgårdens andra raka seger

En gång är ingen gång heter det. Två segrar är en svit, om än en kort sådan.

Men för Djurgården är den högst välkommen.

– Segern mot Brynäs var mentalt viktig. Tidigare kunde vi spela rena juniorhockeyn, säger Fredrik Bremberg efter 2–0-vinsten mot Luleå.

Tisdagens hemmaseger var blott den tredje vinsten för säsongen, det kan ingen i Djurgården blunda för. Den betyder heller inget jättekliv i tabellen och det finns fortfarande frågetecken för Stockholmsklubben.

Men trots allt, för Djurgården fanns ändå en hel del att glädjas åt. Exempelvis:

Segern kom till efter två mål i powerplay, inget ovanligt om det inte var så att Djurgården är ett av de sämsta lagen i elitserien när det gäller just numerärt överläge.

Försvaret, det som i snitt släppt in fyra mål per match, höll tätt på ett sätt som varit högst ovanligt den här hösten.

Och i sista perioden kunde man hålla nerverna i styr. I sju raka matcher hade man ”förlorat” tredje perioden. Den här gången höll man tätt, trots att Luleå till och med fick spela 6 mot 3 i slutskedet.

Inte ängsliga

– Mot Brynäs senast tappade vi 2–0-ledning men vann i sudden, hade vi förlorat den matchen så hade det varit tungt. Istället blev det en viktig seger, nu är vi inte lika ängsliga på isen och drar inte i väg pucken, säger Bremberg.

– Vi bjuder heller inte på lika mycket i egen zon.

Han kunde också sagt att han själv var en bidragande orsak till segern på tisdagen. Båda målen låg han nämligen bakom.

Efter 12.19 i andra perioden så sköt Adam Andersson in 1–0, framspelad av just Fredrik Bremberg bakom Luleåmålet.

Efter 14.15 i andra perioden pressade Bremberg Luleåmålvakten Tero Leinonen, hans skott blev till en retur som Patric Hörnqvist skickade in, hans andra elitseriemål i karriären.

Renberg borta

För Bremberg betyder de två framspelningarna att han har gjort 18 poäng hittills i år och finns i delad topp i poängligan. Det i ett lag som återfinns i den andra änden av elitserietabellen.

För Luleå betyder nu förlusten att man bara har en seger på de sju senaste matcherna. I tisdagens match saknades Mikael Renberg. Det betydde att han som ses som en liten frälsare, nämligen Vladimir Orszagh, kastades in från start. Att det var fem månader sedan den slovakiske landslagsspelaren spelade match senast märktes i början. Hans kapacitet kom längre fram i matchen, som när han frispelade Thomas Nordquist i andra perioden. Hans miss då, liksom när man spelade 6 mot 3 i slutminuterna, var två av Luleås största missar den här kvällen.

Luleåtränaren Slawomir Leners analys kunde därför knappast vara mer sanningsenlig:

– De förtjänade att vinna, det gjorde inte vi.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM