Fransson överglänste Liv

HOCKEY

”Det känns inte som någon revansch”

Jönköping (TT)

Fyra insläppta mål, men matchhjälte ändå. Jonas Fransson gjorde en stormatch när Linköping besegrade Franssons gamla lag HV71 med 5–4.

– Det är fem år sedan jag var här, så det känns inte som någon revansch, sade Fransson.

Inför säsongen 2000/2001 satsade HV djärvt på två 20-åriga målvakter. Tanken var att de skulle få spela ungefär lika mycket. Men Stefan Liv slog igenom rejält, och Jonas Fransson fick söka lyckan på annat håll.

– Vi skulle väl ha delat på det, men från första nedsläpp var det Liv som var etta, konstaterade Fransson utan bitterhet.

Fem år senare är Fransson andremålvakt i Linköping, och fick på lördagen vakta målet mot sitt gamla lag. Han gjorde det med bravur, överglänste definitivt Stefan Liv.

– Det var roligt att vara tillbaka i Jönköping idag, extra roligt att göra en bra match också, sade Fransson.

Bra i boxplay

Han släppte visserligen in fyra puckar, men räddade sitt lag när det som bäst behövdes. Inte minst i andra perioden, när Linköping drabbades av fem raka utvisningar. HV:s powerplay var inte bra, och när man väl kom till skott stod Fransson i vägen.

– Jag hade en trög start på matchen, men när vi fick spela mycket boxplay kom jag in i matchen ordentligt och fick göra några bra räddningar, sade Fransson.

Hela Linköping hade en trög start på matchen. När HV tog ledningen med 2–0 efter bara 7.51 i första perioden valde tränaren Roger Melin att ta timeout.

– Vi låg steget efter HV i inledningen, jag kände att jag behövde väcka killarna lite, sade Roger Melin.

Spelarna vaknade

Och visst vaknade Linköping. Sami Torkki gjorde både 2–1 och 2–2 inom några minuter, och därefter var Linköping det klart bättre laget.

En annan gammal HV-spelare, Johan Lindström, avgjorde matchen med sitt 2–5-mål i början av tredje perioden. HV reducerade två gånger, men Jonas Fransson och Linköping höll undan.

– Det var synd att jag släppte in två på slutet så att det blev spännande. Men bara vi vinner får det gärna bli 10–9, sade Fransson.

Förutom Fransson förtjänar Andreas Holmqvist och Tony Mårtensson överbetyg i Linköping.

HV:s Björn Melin fortsätter att leverera. Med ett mål och en assist på lördagen har Melin nu gjort tio poäng på de senaste fem matcherna. Bäst i HV i denna match var dock Martin Thörnberg och Andreas Jämtin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM