Stillmans unika trippel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-19

Har vunnit SM-guld som spelare, tränare och sportchef

Linköping (TT) SM-guld som spelare, tränare och nu som sportchef.

Fredrik Stillman, 41, måste vara unik.

– Visst är det lustigt. Känslan är så klart olika. Som spelare känner man den där hysteriska glädjen och när man står vid sidan är den mer sansad, säger han.

Följ ämnen
Fredrik Stillman.

Stillmans bygge är favoriten som höll.

HV71 var guldfavorit genom hela säsongen. Såväl hos experter som hos konkurrenterna.

Den gamle landslagsbacken Stillman var lagkapten i det HV71 som vann föreningens första SM-guld 1995, assisterande tränare till Pär Mårts i det som vann 2004 och nu sportchef då tredje guldet bärgades. Han håller med om att säsongens lag är det bästa i föreningens historia.

– Det är alltid svårt att jämföra, men med tanke på att vi vann serien med 15 poängs marginal är jag nog benägen att hålla med, säger han.

Stillman gör sin tredje säsong som sportchef. De två tidigare slutade med slutspelsuttåg efter förluster i den sjunde och avgörande semifinalen. När HV hade vunnit 2004 spåddes klubben bli dominerande i svensk ishockey. Men säsongen efter kom NHL-lockouten och stjärnorna invaderade elitserien. HV bestämde sig först för att nobba arbetslösa NHL-spelare, men fick efter en dålig start ändra sig. Men klubben kom aldrig i kapp och missade slutspel.

– Vi tyckte vi hade ett bra lag och fick behålla de spelare vi ville efter guldet. Det är naturligtvis alltid lätt att vara efterklok.

Säsongen efter det tog Stillman över som sportchef. Uppdraget har varit, är och kommer att vara:

– Att tillhöra toppen och slåss om SM-guld varje säsong.

Vad är det som gör att ni går hela vägen nu?

– Det finns många anledningar. Vi har tittat mer på roller än förut, man kan inte ha 25 playmakers. Man behöver någon buffel, några högerskyttar och så. Vi har tränat bra, sluppit skador och hemvändarna från Nordamerika (Stefan Liv och Björn Melin), säger han.

Kent Johansson kom som ny tränare från Timrå.

– Det har inneburit en nytändning. Vi spelar på ett annat sätt och han har satt sin prägel på hockeyn. Det är en finurlig herre med minst en räv bakom varje öra.

Nu är HV71 tillbaka där laget var 2004. På toppen. Den här gången ställer sig i alla fall ingen NHL-lockout i vägen för fortsatta framgångar.

Göran Sundberg/TT

Följ ämnen i artikeln