Johan Franzén

Bäst i världen - det räcker inte i Vetlanda

Av: 

Erik Karlsson

HOCKEY

Världens bästa hockeyback, visst.

Men tro inte att det räcker för att Erik Karlsson ska hamna på Vetlandas "wall of fame” hur som helst.

– Han är känd i sportsammanhang men inte brett bland allmänheten, säger före detta ordföranden i kommunstyrelsen Tommy Bohman till Vetlandaposten.

Erik Karlsson.
Erik Karlsson.

Det där med utmärkelser väcker alltid debatt. Nu är det i småländska Vetlanda det blossat upp en diskussion om stadens stjärnvägg.

Här får profiler från orten en stjärna upphängd efter beslut i kommunstyrelsens utskott.

”Mottagaren ska ha gjort Vetlanda känt i positiv bemärkelse eller gjort en stor insats för kommunen och dess invånare. Född i eller har varit verksam länge i Vetlanda kommun", är kritieriet.

Där hänger namn som Lena Philipsson och poeten Pälle Näver, men också nationellt mindre kända lokala profiler som företagaren Conny Kvarnström som fick hedersbetygelsen senast den delades ut 2013.

”Ingen stack ut”

Och det är just det faktum att 2013 var senaste gången som är grejen. 2014 nominerades en hel del namn av ortsbefolkningen som kommunstyrelsen tackade nej till ett efter ett så inför årets nomineringsprocess frågar sig Vetlandaposten varför man inte kunde hitta en enda värdig mottagare i fjol.

– Vi började med hedersutnämnandet för några år sedan. Första året var det fem som fick det, sedan har det varit en och ibland två. Förra året fick vi in nomineringar men det kändes som om flera var likvärdiga. Det var ingen som stack ut. Så i stället för att försöka komma fram till en, som vi visste skulle ifrågasättas, så valde vi den utvägen att stå över ett år, säger Tommy Bohman som ledde arbetet då.

Bland namnen som ratades finns både Detroit Red Wings-spelaren Johan Franzén men kanske framförallt Ottawabacken Erik Karlsson, båda uppväxta i lilla Landsbro precis utanför Vetlanda. Erik Karlsson har hunnit med och vinna både Norris Trophy som världens bästa back, vunnit backarnas poängliga i NHL och varit med i OS All-star lag bara de senaste säsongerna.

”Väldigt urvattnad”

Men det är svårt att bli profet i sin egen hemstad:

– Av namnen du nämner, så fanns ett antal uppe som förslag. De är kända i sportsammanhang men inte brett bland allmänheten. Vi har några hockeyspelare som är hyfsat kända. Jag säger hyfsat kända för folk i allmänhet kanske inte känner till dem. Och när de nämns i media så säger man ofta vilket NHL-lag de spelar i stället för moderklubben, säger Tommy Bohman till Vetlandaposten och fortsätter:

– Man ska akta sig för att ge ut till någon bara för att dela ut till någon. Annars blir hedersutmärkelsen väldigt urvattnad med tiden, den mister sin status. 

Återstår att se om Erik Karlsson, eller någon annan, får sälla sig till det celebra sällskapet under årets utnämning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Franzén

Vetlanda

NHL