Damkronorna vann den uppmärksammande matchen

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

INCHEON. Det var en match med stor politisk symbolik för Syd- och Nordkorea.

För de svenska spelarna i Damkronorna innebar det en seger, men kanske mest en mental förberedelse av vad som väntar i OS när laget möts igen.

– De satt inte och var rädda men det är klart att det blev en reaktion när vi såg all uppståndelse, säger förbundskapten Leif Boork om spelarna.

Träningsmatchen mot Korea (Sydkorea och Nordkorea i gemensamt damhockeylag i OS) blev inte en helt smärtfri övning för Damkronorna.

Varken sportsligt eller mentalt.

Eller ska vi kalla det för en bra träning på som väntar i OS när lagen möts igen.

– Det var en speciell inramning till den här matchen och vi hade fått vissa föraningar om att det skulle bli demonstrationer och mycket poliser, säger förbundskapten Leif Boork.

Foto: Lasse Allard
Foto: Lasse Allard

Matchen var av stor politisk symbolik. Efter en överenskommelse mellan Internationella olympiska kommittén, Nordkorea och Sydkoreas olympiska kommittéer samt den lokala organisationen kommit fram till att damlaget spelar under gemensam flagga. I uppställningen från Korea fanns fyra spelare från Nordkorea.

Matchen spelades inför fullsatte läktare.

– Vi hade pratat med spelarna om det. Vi visste att det gällde att anpassa sig. Mot den bakgrunden tyckte jag att de hanterade den situationen bra. Sen fick vi powerplay fem mot fyra och fem mot tre nästan med en gång och det var det sämsta som kunde hända för då började vi tänka för mycket. Jag tycker ändå att det är godkänt, fast vi kan bättre, säger Leif Boork.

Nollan spräcktes i den första perioden av Rebecca Stenberg och målet följdes upp av en fullträff från Hanna Olsson.

Men Korea svarade upp med reducering av Jongah Park.

Trots att Damkronorna före första periodpaus kunde öka på till 3-1 var matchen inte given. Korea stod emot bra och när svenskorna skapade chanser och kom till avslut räddade målvakten So Jung Shin.

Möter Korea i gruppspelet

Korea spelade en stundtals snabb, explosiv hockey medan de svenska spelarna var fysiskt vassare. I andra perioden hade svenskorna ett par vassa passningssekvenser, men i den sista perioden var det Korea som imponerade och satte, främst i ett powerplay med sex minuter kvar, press på Sverige.

Korea ökade på spänningen genom att ta ut målvakten den sista minuten men kom aldrig närmare än 3–1.

Forwarden Erika Grahm, var nöjd efter matchen:

– Det var bra att få en match i benen tidigt. Det var en rolig match att spela, säger hon och fortsätter:

– Vi hade fått veta att det skulle vara drag kring matchen. Men vi märkte det inte så mycket, vi värmde och gick ut och spelade och det vare sjukt mycket folk redan till värmningen. Vi är inte vana vid att spela inför så mycket folk, det var mer nästan som en fest därute.

Sverige möter just Korea i gruppspelet i OS. I gruppen finns också och Schweiz och Japan.

1 av 7
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!