Talar ut – efter avstängningen

Akim Aliu, 28, har stängts av från all ishockey fram till den 26 september.

Nu talar han ut – och menar att han inte alls fått sparken från Pantern.

– Jag är upprörd över att de offrar en av sina egna, säger Aliu enligt Expressen.

Akim Aliu, 28, har varit rubrikernas man de senaste dagarna.

Spelaren sparkades av Pantern efter att han ska ha fått ett utbrott efter mötet med AIK för en vecka sedan och har stängts av från all ishockey fram till den 26 september.

28-åringen uppges ha tappat fattningen på väg ut mot omklädningsrummet och skapat tumult i spelargången, där han enligt anmälan hamnade i bråk med vakter och spelare och bland annat slog AIK-målvakten Erik Källgren i ansiktet.

”Utsatt för diskriminering”

Aliu, som lånades ut till Pantern från Karlskrona i mitten av februari, har bekräftat att han slagit till Källgren, men hävdar att han själv blev slagen av målvakten och har rasat mot avstängningen.

”Om ni fortsätter att behandla mig så här har jag inget annat val än att gå ut och berätta om den rasistiska diskriminering jag har blivit utsatt för i Sverige av domare och personal i er liga", skrev han i ett uttalande.

Nu bryter han tystnaden.

I en intervju med Expressen berättar Akim Aliu att han inte fått sparken av Pantern och att han inte fick någon information från klubbledningen innan klubben gick ut med att beskedet, som senare togs tillbaka.

”Framstod som världens sämsta person”

– Jag har varit på is med klubben och jag var i omklädningsrummet så sent som i söndags. Jag har pratat med Mattias (Schönhult, ordförande) och han bekräftar för mig att jag inte har fått sparken, säger Aliu enligt tidningen.

Enligt 28-åringen är han fortfarande en del av Panterns trupp.

– Efter att Pantern gick ut med artikeln om mig var det fyra killar i laget som sa att ”klubben offrar dig”. De gick ut med uttalandet om mig när det inte fanns något beslut taget av ligan. Ingen i klubben hade pratat med mig om vad som hände eller frågat om min version. De visste inte vad som hade hänt utan gick ut med en artikel där jag framstod som världens sämsta person i stort sett. Jag tror de bryr sig mer om sin image och försöker distrahera alla från de verkliga problemen.

Tränaren: ”Inte rättvist”

Enligt Expressen säger Aliu att han ska överklaga avstängningen.

Han ångrar det som hände ”till 100 procent”, berättar att han ringt AIK och bett om ursäkt och menar att ”inte ens de tycker att det här är en speciellt stor grej”.

I Expressens artikel stöttas han också av flera lagkamrater i Pantern som kritiserar klubbledningens val att inte först prata med Aliu.

Pantern-tränaren Joby Messier vill tona ner det som hände efter AIK-matchen.

– Det är en del puttande på väg till omklädningsrummen men det där är sånt som händer på isen efter varje avblåsning. Jag har sett betydligt värre saker. Jag är nöjd med vad Akim har bidragit med i det här laget sen han kom hit. Nu svartmålas han rejält men det är inte rättvist. Han är en bra hockeyspelare, säger Messier.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!