Viktiga poäng i jakten på slutspel för SSK

HOCKEY

Matchen vanns i mittronden

Södertälje tog tre viktiga poäng mot Brynäs i jakten på en slutspelsplats. Men målskyttet lossnade först i slutet av andra perioden. Hemmalaget vann till sist med 4–0 (0–0, 2–0, 2–0).

De frustrerade rösterna bland publiken i Scaniarinken blev allt mer högljudda. Liksom den första perioden såg det länge ut som om det skulle bli mållöst även i den andra perioden.

Då måttade backen Timmy Pettersson skott från blå efter tekning och slog in det förlösande ledningsmålet för Södertälje. Målet kom efter 17.49 i en tät men långt ifrån välspelad match mot Brynäs.

– Det var ett tillfällighetsmål, men det öppnade upp matchen, sade Pettersson, som gjorde sitt femte mål i årets elitserie.

– Ett viktigt mål för mig, men mer viktigt eftersom vi spräckte nollan, sade han.

Kort därefter ökade Joakim Eriksson på till 2–0 och efter det orkade inte Brynäs resa sig.

– Vi bytte chanser med varandra och spelade inte riktigt efter de riktlinjer som vi satt upp i första perioden. Men i mitten av andra tog vi oss samman och kunde ta över allt mer, sade Pettersson.

I tredje perioden kunde SSK bevaka ledningen och även öka på till 4–0.

– Vi fick lite lugn och ro och fortsatte att spela bra i tredje, sade Pettersson.

”Sexpoängsmatch”

Måndagens match var en så kallad ”sexpoängsmatch”, särskilt för Brynäs. Vid seger hade Gävlelaget gått upp på samma poäng som Södertälje. Istället är man nu sex poäng efter.

Situationen blev inte bättre för Brynäs av att Luleå besegrade Djurgården med 3–0 på hemmaplan. Det är nu en lång väg till slutspel för Brynäs, som först och främst får koncentrera sig på att undvika kvalserien i år igen.

Men Brynäs hängde med bra fram till de två baklängesmålen. Laget täppte till bra bakåt och störde SSK:s spel. En del farliga chanser skapades också. Bäst möjlighet hade Micke Lind som sköt i stolpen i första perioden. Dessutom hade Christian Sjögren ett friläge men drogs ner av Petri Liimatainen.

– Vi var med hyggligt innan de första målen. Men vi hittade inte riktigt nyckeln att dyrka upp det idag, sade Brynäs tränare Roger Kyrö.

Wahlberg skadad

Brynäs drabbades av ett stort avbräck när Mikael Wahlberg fick en tuff tackling i första perioden. Han linkade iväg från båset med en revbensskada och blir borta på oviss tid.

Södertäljemålvakten Rastislav Stana kunde fira 25-årsdagen med att hålla nollan.

– Skönt för honom att få göra det. Vi sade till varandra i slutet att vi skulle försöka hjälpas åt och täppa till bakåt så att han skulle få hålla nollan, sade Pettersson.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM