”Målvaktsbytet kom för sent”

HOCKEY

Damkronorna bytte målvakt vid 0–8 – sågas av Renberg

Foto: Sara Grahn.

Vid 0–8-underläge i andra perioden mot USA bytte Sverige målvakt.

Då kom Kim Martin in och efter det spelade damkronorna 1–1.

– Målvaktsbytet kom för sent, naturligtvis, säger Mikael Renberg.

Det gick snabbt i dag. För snabbt för damkronorna som inte alls hängde med i USA:s tempo. Amerikanskorna gick upp till 5–0-ledning redan i den första perioden.

– Det gäller att vara med från början, annars har man 9–0 i röven, säger Emma Eliasson till SVT.

– Vi åker med i början men går inte in och tävlar för att vinna pucken. Och det är för sent att börja tävla när det är 9-0 i röven, man måste vara med från start.

Grahn ut – Martin in

Vid ställningen 0–8 med drygt fyra minuter kvar av den andra perioden bytte Sverige målvakt. Sara Grahn gick ut och in kom Kim Martin.

Det blev ytterligare ett mål för USA i perioden, men i den tredje spikade Martin igen och Sverige kunde vinna perioden med 1–0.

SVT-experten Mikael Renberg sågade förbundskapten Niclas Högbergs för att han inte tog ut Grahn tidigare.

– Det var för sent, naturligtvis. Man har uttalat Sara Grahn som förstemålvakt, vilket jag inte har några synpunkter på, jag tycker Sverige har en jättebra målvakt och jag förstår det valet. Men då måste man ta ut henne i tid för att hålla henne fräsch och framför allt mentalt fräsch inför kvartsfinalen, men nu tar de ut henne alldeles för sent.

”Inte med i tempot”

På fredag kliver damkronorna in i slutspelet när man ställs mot Finland. Niclas Högberg ville inte säga något om vilken målvakt som står då, men var förstås besviken över storförlusten.

– Vi är ju inte med i tempot i början. Vi kommer in med Slovakien-tempo. Vi har jobbat inför den här matchen mentalt men det går riktigt, riktigt fort och vi blir tagna av det. Vi börjar jaga varandra istället för att jaga amerikaner, vi strukturerar oss inte alls som vi ska göra och de bitarna, säger Högberg.

ARTIKELN HANDLAR OM