Äntligen, Chicago – svensk doldis bakom segern

avJarkko Päiväniemi

Chicago Blackhawks har sjunkit som en sten i NHL-tabellen.

Men i natt vände det – tack vare coach Collitons favoritsvenskar.

Backen Carl Dahlström – uppkallad från farmarklubben till mötet med Pittsburgh – låg bakom förlösande 1–0 och Marcus Krüger satte avgörande 4–3.

Till slut vann Chicago med 6–3 – och bröt två nattsvarta sviter.

Den 6 november sparkade Chicago Blackhawks tränarlegendaren Joel Quenneville, 60, och ersatte honom med farmarklubben Rockford Icehogs Jeremy Colliton, 33.

Men NHL:s yngste coach – som tog upp Mora i SHL för ett par år sedan – har fått en tung start i världens bästa hockeyliga.

På 17 matcher har Collitons Chicago bara tagit tre segrar och för ett par dagar sedan – efter åttonde raka förlusten – föll den klassiska klubben ned till jumboplatsen i NHL.

Framför allt har laget haft svårt i inledningen av matcherna.

Inför nattens möte med Pittsburgh Penguins hade Blackhawks hamnat i ett 0–1-underläge I elva (!) raka matcher.

”Gör honom så värdefull”

Den hemska sviten bröts – tack vare två svenskar och en norrman.

Efter 14 minuter spelade Marcus Krüger fram Carl Dahlström som sköt. Pucken styrdes turligt in i mål via Andreas Martinsen som stod parkerad framför Pens-kassen.

Carl, vem?

Jo, 23-årige Carl Dahlström – uppfostrad i Järfälla och Djurgården men som slog igenom i Linköping (117 SHL-matcher) – och därefter flyttade till USA.

Men det har bara blivit elva NHL-matcher under knappt tre år och främst har den storvuxne (193 cm/105 kilo) backen huserat i AHL.

Inför nattens match hade Jeremy Colliton kallat upp Dahlström – en personlig favorit för den tidigare Mora-tränaren under Rockford-tiden.

– Enligt mig är Dahlström en riktigt stor talang. Han har det inom sig att spela i NHL. Det är en fråga om när han kommer göra det, inte om. Han är inte spektakulär, men det är samtidigt det som gör honom så värdefull. Han gör många bra saker, men folk lägger inte märke till det, sa Colliton till Sportbladet i höstas innan han själv fått NHL-uppdraget.

Krüger avgjorde

Carl Dahlström gjorde en i närmaste perfekt match. Han var +2 i plus/minus-statsen, spelade i 22.34 minuter och sköt tre skott på mål.

Trots att Chicago tappade både 2–0 och 3–2 genom ett hattrick av Pittsburghs Bryan Rust blev det seger.

Och det var en annan svensk som låg bakom avgörandet.

Marcus Krüger slog in 4–3 från nära håll i början av den tredje perioden och sedan satte lagkaptenen Jonathan Toews och Brandon Saad 5–3 och 6–3 i tomt mål.

Och coach Colliton kunde äntligen bokföra en seger – den första sedan 23 november. Därmed lämnade Chicago åter över jumboplatsen i den totala NHL-tabellen till Los Angeles Kings.

▪▪▪

William Karlsson gjorde säsongens elfte mål när han kvitterade till 2–2 för Vegas Golden Knights borta mot New York Islanders.

Till slut vann Vegas med 3–2 efter att Tomas Nosek avgjort i början av tredje perioden. Oscar Lindberg var med och assisterade.

▪▪▪

I Anaheim Ducks 6–3-seger mot Dallas Stars gjorde kaptenen Ryan Getzlaf sin 900:e poäng i NHL-karriären men det var tjecken Ondrej Kase som stal showen med ett hattrick, hans första i NHL.

Hampus Lindholm satte sista målet i öppen kasse.

Foto: Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Marcus Krüger jublar efter sitt mål.
ARTIKELN HANDLAR OM