Experterna: Pettersson blir årets NHL-rookie

avPelle Strandman

Experterna i NHL är enade.

Elias Pettersson vinner Calder Trophy – priset som årets rookie – efter säsongens slut.

”Det råder konsensus”, skriver nhl.com.

Foto: Jeff McIntosh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Elias Pettersson.

Sedan Elias Pettersson tog klivet in i världens bästa hockeyliga har den nyligen fyllda 20-åringen överträffat allas förväntningar.

Efter en fjärdedel av säsongen avklarad leder han poängligan bland rookies, trots klart färre matcher spelade, med tolv mål och sju assist.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi hade hört att han skulle vara en rätt så bra spelare. Men han har varit fenomenal, sa Vancouver Canucks tränare Travis Green efter att Pettersson blivit klubbens yngste någonsin att göra fem poäng (2+3) i en och samma match efter 7–6-vinsten mot Colorado den 2 november.

Lovorden har haglat över svensken som utsågs till ”månadens rookie” i oktober och höjdes till skyarna av ingen mindre än Wayne Gretzky för någon vecka sedan.

Foto: Jonathan Hayward / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Elias Pettersson.

Dahlin på tredjeplats

– Att se den här unga killen komma in (i NHL) och underhålla publiken och bjuda på en show varje kväll är inget annat än positivt för vår sport. Jag har fått chansen att se honom vid ett par tillfällen och har är så rolig att titta på, han spelar med så mycket passion, sa ”The Great One”.

Med tre fjärdedelar kvar av säsongen har experterna på nhl.com siat om vilka spelare som kommer ta hem de individuella utmärkelserna vid säsongens slut.

Och när det gäller Calder Trophy, årets rookie, råder det än så länge inget snack. Samtliga 17 experter i panelen är eniga om att det blir Elias Pettersson som tar hem priset.

En panel på 17 NHL.com-skribenter röstade på vem de tror vinner Calder Trophy efter den första fjärdedelen av säsongen och det råder konsensus om att Pettersson kommer att bli den första svenskfödda forward att utnämnas till den bästa rookien sedan Gabriel Landeskog 2012”, skriver nhl.com.

Tvåa i omröstningen hamnade finländaren Miro Heiskanen, Dallas Stars, följd av draftettan Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres som trea.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM