Försäkringsproblem stör Tre Kronor

Reporter: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre Kronor satsar på ett NHL-lag till ishockey-VM.

Men finns ett stort hinder – utgående kontrakt.

– Det är fler än tidigare. Det kan bli svårt med de som tänker skriva stora kontrakt att komma loss, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Det är ingen hemlighet att Tre Kronor byggt sina två senaste VM-lag av NHL-spelare och att det varit ett framgångsrikt recept.

Guld i Tyskland 2017 och guld i Danmark 2018, med 20 NHL-svenskar i truppen.

Nu siktar landslagsledningen på att ta ett historiskt tredje guld i rad när turneringen avgörs i Slovakien i vår.

– Vi ska ta ut bästa möjliga lag, oavsett liga, säger Rikard Grönborg.

Och de bästa spelarna återfinns i NHL och den här säsongen har vi över 90 svenskar som står registrerade för minuter i NHL.

– Jag åker över i mars i två veckor för att träffa spelare. Garpenlöv åker över också för att träffa spelare. Vi kommer känna på spelarna och de får veta hur vi ser på laget. VM avgörs lite senare den här säsongen och det ger oss lite mer tid att bygga laget, säger Grönborg.

För två år sedan blev William Nylander VM-hjälte tillsammans med målvakten Henrik Lundqvist. För ett år sedan kunde inte Nylander deltaga på grund av utgående kontrakt och just den premissen gör det svårt för Ishockeyförbundet att försäkra spelaren när kontraktsvärdet är osäkert och inte fastslaget.

– Jag upplever tyvärr att det är fler spelare med utgående kontrakt än tidigare. Vi kanske kan lösa försäkringar om vi får till det med spelaren och han verkligen vill komma. Men det blir en utmaning för oss.

Gustav Nyquist, Pontus Åberg, Erik Karlsson, William Karlsson, Jakob Silfverberg, Mattias Janmark, Robin Lehner, Anders Nilsson, Linus Ullmark, Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson, Alexander Edler är några av de med utgående kontrakt. 

Givetvis är det just nu oklart om de går till slutspel eller inte. Men flera av de ovannämnda namnen är potentiella VM-tillskott.

Försäkringar är en dyrbar affär för ishockeyförbundet och en av anledningarna till att förbundet gått back på VM två år i rad, trots VM-guld.

– Den dyraste svenska spelaren på VM:et 2017 kostade 675 000 kronor att försäkra. Det var enbart för VM-perioden, det vill säga ganska kort tid. Premien baseras på hur gammal spelaren är och hur stort kontraktsvärde de har kvar. Det är inte den dyraste VM-premien. Har faktiskt varit med om att teckna en försäkring för 1,3 miljoner kronor för en spelare i Tre Kronor. Klart det är stora summor, säger Peter Langley, som jobbar med försäkringsfrågan på Ishockeyförbundet.

Publicerad: