Mats Sundin slutar med ishockeyn

Offentliggjorde beslutet på blixtinsatt presskonferens

Sundin på presskonferensen.
Sundin på presskonferensen.

En av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna lägger av.

Mats Sundin – med tre VM-guld och ett OS-guld på meritlistan – kallade i dag på förmiddagen till en presskonferens på Grand Hotel.

Nyss gav han beskedet.

– Det är tråkigt att berätta för er att min karriär som ishockeyspelare tar slut i dag, sade Sundin med tjock röst.

Mats Sundin slutar med ishockeyn.

På en presskonferens som hölls i dag berättade han om känslorna.

– När man blivit äldre ser man saker på ett nytt sätt, man värderar saker på ett nytt sätt. Jag skulle vilja fortsätta tills jag var 65 år, men i ishockey blir man pensionär tidigare än så tyvärr.

– Beslutet har vuxet fram. Man känner att kroppen säger ifrån och att man inte orkar ladda om på samma sätt som tidigare. I kroppen och själen känns det skönt, berättade Mats Sundin.

Men hans historia behöver han inte berätta – den berättar sig själv.

Mats Sundin vann TV-pucken 1986, han vann SM-guld med Djurgården 1990 och blev den förste europé att väljas först i NHL-draften.

Gud i Toronto

Han sköt hem ett VM-guld med ett klassiskt mål när han skrinnade loss på högerkanten och pricksköt pucken mellan benen på en bedrövad Andrei Trefilov i Sovjetunionens mål 1991, han bidrog också starkt till VM-gulden 1992 och 1998 och han var en av arkitekterna bakom den historiska målet som gav Sverige ett OS-guld 2006 när han fick en droppass av Peter Forsberg och droppassade vidare till Niklas Lidström som pangade upp pucken i bortre krysset.

– OS-finalen är ett av mina största minnen. Att få vinna den titeln med det laget, det är nog det största. Jag har alltid älskat att spela med landslaget, sade Sundin.

Han blev kapten i Toronto och även gud bland Maple Leafs-fansen innan han lämnade klubben förra sommaren.

Gifte sig i somras

Ett sista försök att vinna Stanley Cup gjorde han förra säsongen då han hoppade in i Vancouver efter jul, men det vi minns nästan mest från den comebacken är återkomsten till Toronto där han – iklädd Vancouvertröjan – hyllades med en lång film som visades på jumbotronen i den första reklampausen till publikens stående ovationer.

– Jag ville ge det den chansen (med Vancouver), och det var fantastiskt att spela där. Jag är glad att jag gav det lite till, sade ”Sudden”.

I somras gifte han sig med Josephine Johansson i Maria Magdalena kyrka i Stockholm, och det blev lika mycket startskottet på det nya livet som slutpunkten för det gamla.

– Det händer inte så mycket nu. Jag kommer nog flytta hem till Sverige, vi har båda våra familjer här i Sverige, sedan får vi se vad som växer fram. Jag vet inte om jag kommer fortsätta med hockeyn på något sätt, sade han.

Men i dag lämnade alltså Mats Sundin det tråkiga beskedet.

En av de största av de stora lägger av och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!