Cehlin talar ut: ”Jag måste vara rädd om mig”

Luleå-stjärnan borta minst till nyår

avJohan Håkansson

Foto: Johan Håkansson
Luleås Patrick Cehlin blir borta minst till nyår.

LULEÅ. Luleå Hockeys stjärna Patrick Cehlin blir borta minst till nyår.

Anledningen är ännu en hjärnskakning.

I en stor intervju med Sportbladet berättar han om senaste smällen, huvudvärken och beslutet att vara helt ärlig mot läkarna.

Tidigare under dagen har han träffat sina lagkompisar och berättat om beslutet som fattades i samråd med läkarteamet.

– Det var omtumlande och känslosamt, men något jag ville göra. Det var inget kul, men jag fick ett bra bemötande. Alla sa att det var rätt beslut som tagits, säger han.

Beslutet som tagits är att Cehlin ger upp sin plan på comeback på kort sikt. Han ska i stället genomgå ett rehabprogram fram till årsskiftet. Sedan väntar en ny utvärdering.

Patrick Cehlin är bara 27 år men har haft en otursförföljd karriär som tyvärr kantats av hjärnskakningar. Den allvarligaste drabbades han av i Rögle för två säsonger sedan.

Men även ifjol, under sitt första år i Luleå, missade målskytten en rad matcher efter att ha åkt på en smäll i huvudet mot Skellefteå.

Foto: Johan Håkansson
Patrick Cehlin drabbades av en allvarlig hjärnskakning i en match mellan Luleå och Rögle.

”Saknat det sista lilla”

I år var det tänkt att Cehlin äntligen skulle få en skadefri säsong, men oturen var framme i den sista träningsmatchen mot Björklöven. För första gången berättar Cehlin om vad det verkligen var som hände.

– Vi spelade powerplay och jag hade pucken i sarghörnet. En back kom ut mot mig i hög fart, jag chippade förbi pucken och försökte skydda mig. Men han drog upp armbågen som träffade hakan. Det blev en huvudvridning.

Sedan dess har Patrick Cehlin varit borta från spel. Han har ännu inte gjort någon match i årets SHL.

– Det går lite upp och ner. Det har inte varit riktigt jävligt den här gången, men jag har saknat det sista lilla som krävs.

Försök att beskriva det?

– Jag har känt ett tryck i huvudet och en huvudvärk på vissa punkter. Det jag letar efter i den här processen är X antal dagar i rad där jag känner mig bra. Men det ligger där och naggar. Jag vill vara försiktig, för anledningen att jag sitter i den här sitsen är att jag inte lyssnat på min kropp tidigare år.

Utskälld av coacherna

Cehlin beskriver elitishockeyn som en miljö där det uppmuntras att pressa kroppen och att spela trots att man är skadad.

– Det är den mentalitet och kultur som råder, man ska bita ihop och köra. Det är vi uppvuxna med. En gång när jag spelade i Nordamerika hade jag dragit sönder en magmuskel, jag kunde inte lyfta armen, inte tackla eller skjuta. Men klubben ville att jag skulle ta en spruta och spela. I andra perioden klev jag av, det gick inte att spela. Dagen efter blev jag inkallad till coacherna och fick en rejäl utskällning. Det är sådana läxor man har fått genom åren.

Men är det inte annorlunda när det gäller hjärnskakningar?

– Jo, det ska ju vara det. Men det går även där att putta bort det lilla sista som jag upplever nu. Om jag inte hade haft besvär senaste åren hade jag nog hoppat ut och spelat nu.

Så tidigare år hade du spelat med de symtom du känner nu?

– Ja, det hade jag förmodligen gjort. Men det här beslutet kommer från högre ort och något vi kommit fram till tillsammans.

Men det bygger samtidigt på att du är ärlig mot läkarna?

– Ja, självklart. Jag hade kunnat sagt att allt är bra och då hade jag spelat nästa match.

Är du helt inställd på att din karriär ska fortsätta?

– Ja, absolut. Jag har inte gett upp det på långa vägar. Det har varit en ond cirkel de senaste två och ett halvt åren. Men det här uppehållet är det bästa för att jag ska kunna ha en längre karriär. Jag måste verkligen tänka på att det finns ett liv bortom ishockeyn. Jag måste vara rädd om mig och ta hand om min hälsa.

Hur känns det just nu?

– Det är frustrerande. Det finns inget jag hellre vill än att spela. Men samtidigt vet nu alla hur det ligger till och det tar samtidigt bort en del av stressen. Ingen behöver fråga hur jag mår.

ARTIKELN HANDLAR OM