”Kan inte jobba mot SHL längre”

Ishockeyförbundets regelansvarige Björn Wettergren väljer att inte vara engagerad i SHL-frågor längre och lämnar bland annat SHL:s situationsrum.

Anledningen är ledarskapet i SHL, där Ulf Rönnmark – som i dag togs ur tjänst som domarchef – får en ny känga.

– Jag kan inte engagera mig i SHL-frågor längre. Inte så länge det finns ett sånt här ledarskap. Jag kan inte längre vara trovärdig mot domarna, säger Wettergren.

Det är en gruppering som på Förbundsstyrelsen eller SHL:s styrelsers uppdrag bereder olika ärenden som rör svensk ishockey.

Bland annat regelfrågor.

Men mötet i går blev inte som Ishockeyförbundet tänkt sig och efter mötet valde regelansvarig Björn Wettergren att säga upp sig ifrån den del av hans uppdrag som härrör till SHL.

– Jag har meddelat att jag inte vill jobba med SHL, det stämmer. Min ordinarie tjänst är på Stockholms Ishockeyförbundet, men jag är regelansvarig på Svenska Ishockeyförbundet. Jag föreläser för SHL-domarna och bistår SHL i regelärenden och har tidigare suttit i situationsrummet där jag hjälpt Christer Lärking med olika frågor gällande spelarnas säkerhet. Vi har tillsammans tittat på vilka spelare som ska bli anmälda till disciplinnämnden, säger Björn Wettergren.

”Ställs upp och ner”

Bakgrunden till Wettergrens irritation är att SHL och Ishockeyförbunden samarbetar gällande regelfrågor och om det finns intresse från SHL att ändra någon regel eller regeltolkning så har SHL rätt att söka dispens via elitkommittén.

– Vi har genomfört en del regelförändringar inför kommande säsong. SHL har varit med på den processen, som pågått under sex månader. Men jag har inte hört ett ord om att de haft synpunkter på de förändringar som vi planerat. Nu kommer de på mötet i går och har synpunkter. Då känner jag att jag inte kan jobba med SHL längre, säger han.

Björn Wettergren
Björn Wettergren

SHL har valt att ha egna regler för antal sudden-straffar, tre stycken. Övriga Europa kommer ha fem stycken. Det har SIF och Wettergren inget emot.

Sedan är det två regler till som SHL väljer att avvika från vad Ishockeyförbundet och IIHF beslutat. Något som SHL, utan framförhållning, tog upp på mötet i går.

Personlig utvisning tio minuter när de är mindre än tio minuter kvar av speltiden. Där vill SHL att spelaren sitter kvar i båset och inte går ut i omklädningsrummet.

Byte av tekare vid felaktig tekning. Där vill SHL att spelaren byts ut. Men övriga Europa har att felande spelare varnas.

– Hela verksamheten ställs upp och ned när de kommer in så här sent med sina tankar, säger Wettergren.

Han har under torsdagen haft ett positivt samtal med SHL:s sportchef Johan Hemlin och vill poängtera att det inte är SHL som organisation han kritiserar. Utan ledarskapet som ligger bakom att samarbetet inte fungerar.

– I nuläget känner jag mig inte tillfreds med SHL:s vägval i den process vi haft och att nuvarande domarchef (Ulf Rönnmark) gör det omöjligt för mig att vara trovärdig inför domarna, säger Wettergren.

Ulf Rönnmark
Ulf Rönnmark

Han avslutar:

– Men gör SHL en förändring och ändrar synsätt så stänger jag inga dörrar om att hjälpa SHL i framtiden, säger Wettergren.

Olof Östblom Ishockeyförbundets tävlingschef beklagar Wettergrens avhopp från sina uppdrag i SHL, men hoppas att han fortsätter inom Svenska Ishockeyförbundet. 

– Till viss del förstår jag hans reaktion. Jag har stor respekt för att han lägger ner mycket jobb och gör det på ett professionellt och seriöst sätt. Han och Joel (Hansson, domarchef) lägger ner mycket jobb på det här så jag har respekt för att det blir en frustration när enskilda serier gör avsteg från den regelbok som är beslutad. 

Att det blir så sena ändringar från SHL:s sida efter en lång process under förra säsongen tycker Östblom är olyckligt:

– I framtiden vill vi absolut ha det här klart redan i maj eller senast juni, beroende på när styrelsen har sitt årsmöte. Det är målsättningen och det är solklart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!